E-könyves világkongresszus Londonban: merész gondolatok

Kerekes Pál, 2012. május 17. 11:20

Két napja tart, és ma fejeződik be az e-könyvolvasás világkongresszusa Londonban. A második alkalommal megrendezett, széles értelemben vett szakági konzultáció a könyvkiadói üzleti modellek változásit próbálja tetten érni, előtérbe állítva természetesen az új konstrukciók lehetőségeit.

Már az első napon nagy vitát váltott ki az orientációs nagyelőadás. A média-futurista, Gerd Leonhard sietett kijelenteni: „ A hozzáférés nem jelenti egyben a tartalom birtoklását is, a tartalomhoz való kapcsolódás nem egyenlő az üzleti folyamat realizálódásával”.
Egyszerű példát hoz a jövőkutató. Jelzi, tisztában van azzal, hogy a harminc fölöttiek ezt nem fogják érteni. De az a helyzet, hogy egy diák, akinek szüksége van természetesen tanulnivalóra szöveges formában, nem azt fogja tenni, hogy megveszi a tankönyveket, hanem egyszerűen előfizet a következő három évre a tananyagra. felidézte az előadó: elég, ha csak tekintetbe vesszük, hogy maga a brazil kormány arra készül, hogy százmillió e-könyv-olvasó eszközt vásárol a diákok számára.

Sok más idea előkerült. Leonhard szerint rövidesen a mobilszolgáltatók is ráéreznek az e-book vonzására. Új előfizetéshez rövidesen könyvet fognak ajándékba adni, minden új SIM kártyához legalább tíz könyvet nyújtanak át virtuálisan.
„A tartalomhoz való hozzáférést persze olcsóbbá kell tenni a jelenleginél. Nem kényszeríthetjük a fogyasztót, hogy a digitális termékért ugyanannyit fizessen, mint a tényleges, fizikálisan is létező termékért. A technikával lépést tartó emberek sokat olvasnak, miért akarjuk őket büntetni a magas e-könyv árakkal?”- teszi fel a kérdést Leonhard.

Végezetül leszögezi: „Ma már a tartalom-megosztás nem lehet vitatéma. A tartalom-közvetítés nem okoz gazdasági károkat. A kiadóknak kitárt fülekkel és tágra nyitott szemekkel kell figyelniük a lehetséges vásárlókra, egyben át kell gondolniuk a véleményüket a könyv-kalózkodásról. Jobban meg kell érteniük az olvasók igényeit, hiszen az illegális tartalomhasználat csak akkor lehetséges, ha a motiváció találkozik az alkalommal. A könyv-biznisznek a tartalom körüli értékteremtéssel kell összefüggésbe jutnia, és akkor az olvasók hajlandók lesznek a könyvért költségeket vállalni.”

Hogy a saját szavaimmal is megmagyarázzam, hogy értem (vagy félreértem) az előadót: itt is az jön elő, hogy az e-könyv értékesítésben – nem a hozzájutásban, hiszen milliószámra van legális tartalom – nem elég az a hagyományos gondolat, hogy a jó könyv megtalálja előbb-utóbb a vásárlóját is. Az e-könyves olvasó jó könyvet akar, jó áron, jól olvashatóan, komplex tárolási és magán-hozzáférési konstrukcióban, valamint trendi struktúrában. Ez a feladat, nem egyszerű a kiadók élete, annyit azért hozzá kell tenni.

Az eredeti beszámoló elérhető: http://publishingperspectives.com/2012/05/words-of-wisdom-from-the-world-e-reading-congress-2012/
A tanácskozás honlapja: http://www.terrapinn.com/2012/world-e-reading-congress-europe/index.stm
További hírek: www.konyvkonnektor.hu

Kulcsszavak: e-book e-kultúra e-könyv

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását. 

2024. július 19. 16:43

Idén is biztosítja a Formula–1-rendezvényen használt rádióberendezések zavartalanságát az NMHH

Július 18-a és 21-e között 39. alkalommal látogat hazánkba a Formula–1. A száguldó cirkusz futamait hétről hétre tízmilliók követik a képernyők előtt, a versenysorozat hazai állomása pedig tavaly négy nap alatt 303 ezer nézőt vonzott a Hungaroringre. A futamokon a televíziós stábok, a készenléti szolgálatok és a versenyző csapatok kommunikációjához egyaránt elengedhetetlen a zavartalan frekvenciahasználat – ezt a Magyar Nagydíjon idén is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Mérésügyi Igazgatóságának munkatársai biztosítják.

2024. július 19. 14:57

Íme a legátfogóbb kisokos szünetmentes tápegység vásárlásához!

Még soha nem voltunk ennyire ráutalva az elektronikus eszközeinkre a digitalizáció korában. A folyamatos, szünetmentes áramellátás elengedhetetlen az otthoni munkavégzéshez és az online tanuláshoz éppúgy, mint a videójátékokhoz. 

2024. július 19. 13:15

Az Epson új nyomtatóival növelhető a termelékenység és a képminőség

Az Epson globális technológiai vállalat két új 64 hüvelykes festékszublimációs nyomtatóval egészíti ki az Európában is sikeres, legkeresettebb 64 hüvelykes festékszublimációs nyomtatóinak sorát. Az innovatív SureColor F9500 és SC-F9500H modellek a SureColor F9400 és SC-F9400H nyomtatókat váltják fel, és jelentős előrelépést kínálnak a termelékenység, a használhatóság és a képminőség terén.

2024. július 19. 11:40

Így kerülheti el, hogy céges weboldala illetéktelen kezekbe kerüljön

Létezik bevált recept ahhoz, hogy egy weboldal sikeres legyen. A tényleges online jelenlét eléréséhez négy alappillérre érdemes odafigyelni. Szakértő árulja el a professzionális online megjelenés legfontosabb ismérveit.

2024. július 19. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59