Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett a mentőszolgálat és egy egészségügyi portál

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 7. 07:12

Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett ki az Országos Mentőszolgálat és WEBBeteg.hu egészségügyi portál. Ez az első ingyenesen letölthető magyar nyelvű átfogó elsősegély-segédlet - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Győrfi Pál kifejtette: 2012 első félévében közel hétezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek következtében 250 ember vesztette életét. A mentők a legtöbb esetben 10-15 perc alatt érkeznek a helyszínre. Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a mentők kiérkezéséig fontos lenne segítséget nyújtani, "hiszen például hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából". Ennek ellenére a mentők tapasztalatai szerint elenyésző azon esetek száma, amikor kiérkezésükig megfelelő elsősegélynyújtásban részesül a beteg.

A Szinapszis Kft. által készített friss kutatás szerint baleset esetén mindössze minden hatodik ember tud vagy mer segíteni a sérülteken, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegélynyújtási ismeretek hiánya. A lakosság 80 százaléka vett már részt valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon, ám baleset esetén az elsősegélynyújtásban aktívan részt vevők aránya legfeljebb 18 százalék lenne. A közúti balesetet látottak 12 százaléka segítségnyújtás nélkül továbbmenne a helyszínről, a döntő többség (59 százalék) segítséget hívna, de más formában nem tudnak vagy nem mernek segíteni a bajba jutottakon a mentők megérkezéséig - állapította meg a felmérés.
 
Ezért a WEBBeteg.hu egészségportál - az Országos Mentőszolgálattal együttműködve - kifejlesztette az "Elsősegély - Mit kell tennem?" mobilalkalmazást, amely mostantól gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig.
 
Az alkalmazás révén elsajátíthatók az elsősegélynyújtási ismeretek, illetve gyorsan, konkrét tanácsokat ad bármilyen váratlan helyzetben. Sztankó Péter, a WEBBeteg.hu főszerkesztője a közleményben úgy fogalmazott: "legyen szó akár arról, hogy a vasárnapi ebédnél a gyermekünk félrenyel, szívinfarktusra gyanakszunk egy munkatársunknál, vagy éppen erőteljes allergiás rohamunk van, az alkalmazás megmutatja, mi a teendő", továbbá a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórházat is megjeleníti.
 
Az elsősegélynyújtó alkalmazás a http://elsosegely.webbeteg.hu internetes címen is elérhető.
 
A Szinapszis Kft. 2012 augusztusában online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a magyar lakosság elsősegélynyújtással kapcsolatos véleményét, attitűdjét. Az összesen 1205 felnőtt állampolgár megkérdezésével készült felmérés nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív - olvasható a közleményben.
Kulcsszavak: mobilszolg egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01