Kábeltévések a digitális átállás tévhitei ellen

forrás Prim Online, 2012. szeptember 24. 13:49

A kábeltévés szolgáltatók legnagyobb hazai szakmai szervezetének tapasztalatai szerint a lakosság körében még mindig jelentős az információhiány és sok a tévhit a jövő évre tervezett digitális televíziós átállással kapcsolatosan. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség ezért együtt kíván működni a hatóságokkal az eredményesebb felvilágosítás érdekében. A szervezet arra figyelmezteti a családokat, hogy egyes híresztelésekkel szemben a digitális átállás nem jelenti a hagyományos analóg kábelhálózatok megszűnését, a most még antennával tévézők pedig a váltás után több lehetőség közül választhatnak majd, akár kábeltévét is.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) Tihanyban megtartott mai közgyűlésén a mintegy két és félmillió háztartást ellátó 180 kábeles szolgáltató képviselői áttekintették a digitális televíziózás helyzetét. Üdvözölték, hogy a hírközlési hatóság adatai alapján a televíziós szolgáltatásokra előfizető összes hazai háztartás mintegy kétharmada már digitálisan televíziózik és ezen belül a vezetékes (kábeles vagy IPTV) digitális előfizetések száma is megközelíti a 800 ezret. A digitális televíziós szolgáltatások jogszabályi kötelezettség nélkül, piaci alapon is folyamatosan egyre szélesebb körben terjednek.

A kábelszövetség a piaci folyamatok mellett fontosnak tartja és támogatja a jogszabály által előírt digitális átállást is. Ugyanakkor a szolgáltatók aggodalommal tapasztalják: a lakosság jelentős része nincs tisztában azzal, hogy ez valójában a jelenleg egyszerű antennával, előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni tévés műsorszórás lekapcsolását jelenti. Ezt a bizonytalanságot kihasználva egyes üzletkötők több településen is megpróbálják a hagyományos analóg kábeltévés előfizetőket átcsábítani, elhitetve velük, hogy hamarosan mindenkinek kötelező lesz átállni digitális vételre, így az analóg szolgáltatást nyújtó jelenlegi kábeles szolgáltatója megszűnik. A szakmai szövetség hangsúlyozza: valójában egyetlen kábelszolgáltatónak sem kell beszüntetnie a működését a digitális átállásnak nevezett folyamat kapcsán.

A tapasztalatok szerint hasonlóképpen nem egyértelmű a ma még földi analóg vételű antennával tévézők számára, hogy a lekapcsolás után hogyan tévézhetnek tovább. Sokakban él az a téves elképzelés, hogy csak a digitális földfelszíni műsorszórás szintén antennás vételét választhatják, holott a jogszabály szerint a kábeltelevíziós szolgáltatásokhoz is igényelhetnek majd támogatást a rászorulók.

A kábeltévé társaságok az ilyen és hasonló anomáliák miatt üdvözlik, hogy hosszas előkészítést követően a tervek szerint néhány hónapon belül megkezdődhet az analóg földfelszíni műsorsugárzás lekapcsolásával összefüggő lakossági kommunikáció. Az MKSZ felajánlja együttműködését a hatóságokkal a minél eredményesebb technológia semleges lakossági felvilágosítás érdekében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09