Kockázati tőke segíti a felhőbiztonságot

forrás Prim Online, 2012. szeptember 26. 10:38

Három diák és docensük közös technológiai újítása adhat lendületet a felhőalapú fájlmegosztásnak világszerte. A feltalálók által alapított Tresorit Kft. szoftvere egy új titkosítási módszerrel biztonságossá teszi a felhőalapú fájlmegosztást. A Tresorit 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Céljuk a piacvezető pozíció megszerzése a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében. E területen mindezidáig nem állt rendelkezésre a biztonsági szakembereket megnyugtató megoldás. A befektetést az Európai Unió Jeremie Alapja és a Svájci–Magyar Együttműködési Program tette lehetővé.

A Tresorit Kft-t két éves közös kutatómunka után 2011-ben alapította a Budapesti Műszaki Egyetem három mérnök informatikus hallgatója, Szebeni Szilveszter, Lám István és Eisenberger András, valamint a BME CrySyS Laboratóriumának vezető docense, dr. Buttyán Levente. Eredeti kutatási témájuk a peer-to-peer fájlrendszerekkel való titkosított fájlmegosztás lehetősége volt, egy olyan rendszer tervezése, amely gyakorlatilag „lefülelhetetlen”. Időközben kiderült, hogy a kifejlesztett technológia kiválóan alkalmas felhőalapú (cloud) rendszerekre is. E rendszerek biztonságossá tételére égető szükség van az üzleti világban. A felhő alapú adattárolás biztonsági problémája jelenleg a legnagyobb gátja a cloud szolgáltatások terjedésének. A csapat, amelyben időközben Eisenberger helyére Szilágyi György lépett, profilt váltott és immár a felhő rendszerek biztonságosabbá tételére koncentrált. „Más, hasonló szolgáltatások egyszerűen nem nyújtanak megfelelő biztonságot, viszont roppant könnyű a használatuk. Mi ugyanezt akartuk, csak teljesen titkosítva. A felhő biztonsági hiányosságaira kiváló válasz a technológiánk,”- mondta Lám István, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója.


Megoldásuk, a Tresorit egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftver, kifejezetten üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. A szoftverrel megosztott könyvtárak hozhatók létre, úgy, hogy a könyvtárban található fájlok még a feltöltés előtt a háttérben titkosításra kerülnek, és titkosított formában kerül a felhőbe. A felhőből letöltve csak azok képesek dekódolni az adatot, akiknek a tulajdonosa kifejezetten jogosultságot adott. Mások képtelenek megfejteni a fájl tartalmát. A Tresorit különlegessége, hogy a titkosított tartalmak újratitkosítás nélkül megoszthatók, illetve a megosztás visszavonható. „ A magyar innováció és tehetség egyik kiemelkedő példája a Tresorit.  Meggyőződésünk, hogy a befektetésünkkel és a befektetői csapat tapasztalatával kiegészülve komoly nemzetközi piacot építhet ki magának a cég,” – mondta Tánczos Péter, az Euroventures igazgatója, egyben a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságának tagja.


A Tresorit csapatát befektetőként olyan tapasztalt IT szakemberek, valamint vállalkozók segítik, mint Andreas Kemi, svéd informatikai vállalkozó, többek között a Scala, UCMS Group társalapítója, a LogMeIn és Quinyx korai befektetője; Szőke Márton, a Yahoo! által 2008-ban felvásárolt IndexTools alapítója, jelenleg aktív befektető informatikai és biotechnológiai vállalkozásokban; valamint Fejes Balázs, a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM Systems Financial Services üzleti egységért felelős igazgatóhelyettese. Előbbi két szakember csatlakozik a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságához is.


A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például a Global Security Challenge Európai díja vagy az Intel Challange kelet-európai döntője. Több jelentős konferencián is megjelentek, így a Magyar Innovációs TechShow-n, és az InnovactForum-on Reimsben. Lám István szakmai munkája szintén többszöri elismerésben részesült.  Elnyerte az Ifjúsági Innovációs Díjat, az Ifjúsági Bólyai Díjat, a GE Foundation Scholar-Leaders díját és a Köztársasági Ösztöndíjat. A Tresorit Kft-nek jelenleg 11 munkatársa van. Technológiájuk további fejlesztése megnyithatja az utat a Tresorit nagyvállalati alkalmazása előtt, valamint tervezik további cloud-kriptográfiai megoldások fejlesztését is.

Euroventures: 7 milliárdos társbefektetési alap KKV-knak
Az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. Közép-Kelet Európa vezető, független kockázati tőkebefektetője. Az Euroventures csapata 1989 óta több mint 40 alkalommal fektetett be nemzetközi ambíciókkal rendelkező magyar vállalatokba. A cég 2010 óta kezeli az Európai Uniós Jeremie-program részeként létrejött Euroventures IV társbefektetési alapot, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program hozzájárulásával 7,1 milliárd forintra bővült. Az Euroventures IV alap célja ígéretes, kiváló menedzsmenttel rendelkező magyar közép- és kisvállalkozások - társbefektetők bevonásával történő - tőkefinanszírozása. Az alap futamideje 10 év, a befektetési periódus 2013. december 31-ig tart.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

Az SAP SE bejelentette, hogy három évre, 2028 végéig meghosszabbította Christian Klein vezérigazgatói megbízatását és igazgatótanácsi tagságát. A társaság egyúttal meg is erősítette Klein szerepét, az Igazgatóság elnökévé nevezve őt ki, korábbi szóvivői státusza helyett.

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét a TIME magazin és a Statista. A hétezer cégből két pillérre – a pénzügyi erősségre és az iparági hatásra – épülő pontrendszer alapján állították össze a listát, amelyen a magyar Xeropan az előkelő 35. helyet szerezte meg, az európai cégek között pedig a 11. lett és egyben az egyetlen magyar vállalat a nemzetközi ranglistában.

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

A Continental technológiai vállalat a 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatta be új kijelzőjét, az úgynevezett Crystal Center Display-t. A prémium kategóriás járművekbe gyártott terméket egy elegáns, keret nélküli, félig átlátszó kristályba ágyazták, mely megjelenésével teljesen új lehetőségeket nyújt a minimalista luxus integrálására. 

2024. április 10. 14:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52