Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google Street View

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 28. 10:14

Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazása, a Street View, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy saját maguk fedezzék fel ezeket a lenyűgöző, ám veszélyeztetett ökoszisztémákat.

Az értékes képanyagot a Catlin Seaview Survey elnevezésű projekt keretében készítették, amely a korallzátonyok egészségügyi állapotát, köztük a globális felmelegedés rájuk gyakorolt hatását vizsgálja. Richard Vevers, a projekt vezetője szerint a kezdeményezés segíteni fogja ezen ökoszisztémák jövőbeli tudományos vizsgálatát, és növeli a velük szembeni társadalmi tudatosságot.
 

A Google már korábban is elérhetővé tett számítógép által generált tengerfenék-látképeket, ám a mostani az első alkalom, hogy valódi víz alatti fotográfiákkal bővítette térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazását. A cég óceánprogramjának irányítója szerint a panorámafelvételek jelentik a következő lépést ahhoz, hogy olyan terület felfedezésének a lehetőségével ajándékozzák meg a felhasználókat, ahol az emberek többsége még sohasem járt.


 

Az alkalmazás révén az érdeklődők három helyszínen - a Heron-sziget, a Lady Elliot-sziget és a Wilson-sziget közelében - is megleshetik az ausztrál Nagy-korallzátony élővilágát, valamint a hawaii Hanauma-öböl és a Molokini kráter, illetve a Fülöp-szigeteki Apo-sziget közelében lévő zátonyok panorámafelvételeiben is gyönyörködhetnek.
 

Bár a Google mérnökei biztosították a technikai hátteret a projekthez, a fényképeket és azok összedolgozását a Bermuda-szigeteki Catlin Group által támogatott kutatók készítették. A szakemberek három nagylátószögű optikával felszerelt víz alatti kamerát fejlesztettek ki, hogy nagy felbontású képeket tudjanak készíteni a gyenge fényviszonyok között. A készülék nagyjából két-három kilométer per órás sebességgel haladt a korallzátonyok mentén.
 

"Olyan globális korallzátony-állapotfelmérésről van szó, amelyre ez idáig nem került sor, ám annál nagyobb szükség van rá" - idézte Veverst a BBC News. - A kutatók immár a bolygó bármely pontjáról képesek tanulmányozni a zátonyokat, és azok változásait." A szakember szerint a jövőben a Bermuda-szigetek közelében lévő zátonyok felvételeivel is bővíteni akarják a Google térképszolgáltatását.

foto by http://searchengineland.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59