SMS tehéntől

„Épp most tüzel a marha”

Vértes Judit, 2012. október 5. 15:04

Amikor Christian Oesch gyerek volt a családja farmján, a mobiltelefon még nem is létezett. Nem gondolta volna, hogy néhány év múlva az egyik tehenétől vár majd SMS-t.

Oesch, aki 44 Red Holstein és Jersey tehenet tart, részt vesz egy olyan eszköz tesztelésében, mely jelzi az állatok tüzelésének idejét. Az elektronikus detektort Bernben fejlesztették.
A tejtermelésre tartott teheneknél a nagyobb stressz miatt egyre kevesebb jele van a termékenységi időszaknak, így a farmereknek egyre nehezebb észrevenni, mikor kell a tehenet pároztatni, vagy mint azt az esetek 80%-ban teszik, mesterséges megtermékenyítésnek alávetni. A nagyobb termelékenység érdekében vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat tesznek a tehenek táplálékába, és ez csökkenti a termékenységi aktivitást. Így gyakran előfordul, hogy a farmerek elmulasztják a megfelelő pillanatot. Ezen segíthet az újonnan fejlesztett érzékelő.
Az eszköz egy genitáliába helyezett hőérzékelőből áll, amely a mért adatokat továbbítja a tehén nyakába erősített detektornak. Ez utóbbi a tehén érzelmi állapotát méri. (A tehenek ebben az időszakban idegesebbek.) Az eredmények összevetése alapján amennyiben az állat tüzel, a farmer kap egy SMS-t. A hívás díját az érzékelőbe helyezett SIM kártya alapján – egyelőre -  a farmer fizeti. A felismerés pontossága 90%-os.
A termékenységi időszakot jelző eszköz bevezetése tiltakozást váltott ki az állatvédők körében. Nem annyira az eszköz maga, mint szükségességének oka háborította fel az állatok jogainak védelmezőit. A stressz miatt a tehenek kevesebbet ellenek. Ám a versenyhelyzet miatt a farmerek nem tudják csökkenteni a tejtermelést.
 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50