Húsz éves az SMS: a fiatalok inkább szöveges üzenet küldenek, mint telefonálnak

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 4. 08:46

Az SMS életeket mentett, egy új nyelvjárás fejlődött ki belőle, és hatalmas profitot termel a mobilszolgáltatóknak. A The Guardian online évfordulós cikke azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az adatok szerint a világ SMS-forgalma már túllendült a csúcson, sok országban  visszaesést mutat, az okostelefonokat és táblagépeket használó új generáció inkább az ingyenes szövegküldő alkalmazásokat használja. Benedict Evans, az Enders Analysis elemzője szerint egy csomó szövegküldő szolgáltatás létezik már, ezek között tíz több mint százmillió felhasználóval rendelkezik.


A "Boldog karácsonyt" - kívánó első szöveges üzenetet 1992. december 3-án küldte a 22 éves brit mérnök, Neil Papworth a számítógépéről egy Orbitel 901-es telefonkészülékre. Választ akkor még nem kaphatott, mivel az akkori mobilok még nem voltak erre alkalmasak. Az első SMS-ezésre használható mobilt 1993-ban a Nokia dobta piacra.


Eleinte ingyenes volt a szolgáltatás, de csak az azonos szolgáltatóhoz tartozó felhasználók tudtak egymással üzenetet váltani. 1995-ig kellett várni a T9 rendszer bevezetésére, amely gördülékenyebbé tette az SMS-ezést. Az Egyesült Királyságban 2001 februárjára már havonta egymilliárd szöveges telefonüzenetet küldtek el. Abban az évben pedig a szó szoros értelmében életmentőnek bizonyult a szolgáltatás: 14 bajba jutott brit turista és egy hegymászó is az SMS-nek köszönhette megmenekülését.


Az SMS villámgyors karriert futott be az üzenetek 160 karakterre korlátozott hosszúsága és a billentyűzet számainak a szövegbe történő beépítése miatt. Az SMS-nyelv elterjedése ugyanakkor a nyelvet féltő idősebb generációkban aggodalmat is ébresztett.


Manapság az SMS-szolgáltatók feje mégis jobban főhet, mint a nyelvőröké: az okostelefonok és táblagépek alkalmazásain már ingyen forognak az üzenetek. A finn Sonera mobilhálózat januárban azt jelentette, hogy 2011 karácsonyán már csak 8,5 millió SMS-t küldtek a felhasználók az előző évi 10,9 millió képest. Ez persze korántsem jelenti az SMS végét, hiszen Afrikában és Indiában egyre többen alkalmazzák a szolgáltatást mobil bankolásra, nagy szerepe van a jótékony és politikai célú adományok gyűjtésében.


A brit független piacfelügyelet, az Ofcom friss tanulmányát ismertető The Daily Telegraph online beszámolója szerint a 16-24 éves korosztály 90 százaléka naponta küldött szöveges üzenettel tartja a kapcsolatot barátaival és családjával. Ezzel szemben a megkérdezettek 63 százalék mondta, hogy naponta személyesen beszél szeretteivel, és 67 százalék állította, hogy naponta telefonál velük. A jelentésből az is kiderül, hogy a 12-15 évesek körében a legnagyobb a szöveges üzenet-forgalom: átlag 193 üzenetet küldenek hetente.


James Thicket, az Ofcom kutatási igazgatója szerint a szöveges üzenetküldés forradalmian megváltoztatta a szocializációnk módját. "Kezdetben sokan vélték hiánypótló szolgáltatásnak, ám a szöveges üzenetek száma ma már meghaladja a mobilhívásokét és a személyes találkozásokét, és az Egyesült Királyságban már a leggyakrabban ezen a módon tartják egymással a kapcsolatot az emberek" - fogalmazott.


Mint hozzáfűzte: a mobiltelefon történetében először tapasztalható csökkenés az SMS-küldés terén, azonban a közösségi oldalak és egyéb kommunikációs lehetőségek kihasználása azt mutatja: lehet, hogy kevesebbet SMS-eznek az emberek, de több szöveges üzenetet küldenek, mint valaha.


www.telegraph.co.uk/technology/new/9718205
www.guardian.co.uk./technology/2012/dec/02/text-messaging-turns-20

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59