Csaknem ötven ország szövetkezik a gyerekek internetes szexuális zaklatása ellen

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 6. 09:56

Negyvennyolc ország vesz részt abban az együttműködésben, amelyet szerdán jelentett be Cecilia Malmström belügyi uniós biztos és Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a gyerekek internetes szexuális zaklatása elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

A 27 uniós tagállam és 21 további ország az együttműködés keretében politikai kötelezettséget vállal arra, hogy több erőfeszítést tesz az áldozatok azonosítása, az internetes gyermekmolesztálási ügyek kivizsgálása, az elkövetők bíróság elé állítása érdekében. Az úgynevezett Internetes Gyermekmolesztálás Elleni Globális Szövetség részvevői emellett vállalják, hogy tájékoztatják a gyerekeket az interneten leselkedő veszélyekre, és csökkentik az interneten fellelhető gyerekpornó mennyiségét. Az együttműködés bejelentésekor a svéd Malmström az internetes gyermekbántalmazást határokon átnyúló förtelmes bűnnek nevezte, amelyet "az internet legsötétebb bugyraiban" követnek el.
 

"Minden gyermekpornó képen, amely fent van az interneten, egy ártatlan, gyámoltalan, bántalmazott gyermek van, és akárhányszor valaki megnézi azt a képet, azzal újra és újra erőszakot követ el azon a gyereken, újra és újra bántalmazza" - fogalmazott az uniós biztos.
 

Az ENSZ kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának (UNODC) adatai szerint minden évben 50 000 új gyerekpornókép kerül fel az internetre. Cecilia Malmströn hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy ezzel a szörnyű jelenséggel egyetlen ország sem képes önmaga megbirkózni, mert a bűnözői hálózatok nem ismernek határokat, és minden kiskaput kihasználnak. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi együttműködés azért is fontos ezen a területen, mert a gyerekekre leselkedő internetes fenyegetések napról napra változnak, fejlődnek. "Ezt három tinédzser apjaként mondom önöknek" - hangoztatta az amerikai politikus.


Újságírók arról kérdezték a svéd uniós biztost, hogy Oroszország, ahol a kérdező szerint 10 ezer ilyen weboldal működik, miért nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A biztos szerint Moszkva jelenleg úgy érezte, még nem áll készen a csatlakozásra. Cecilia Malmström hangsúlyozta, hogy a mostani bejelentés csak a folyamat kezdete, és abban bízik, hogy a jövőben egyre több és több ország csatlakozik majd az internetes gyermekmolesztálás elleni globális szövetséghez.
 

A közzétett nyilatkozatban a 48 ország igazságügyi és belügyminiszterei aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az internetes gyermekmolesztálás jelentős probléma, amely mindenhol jelen van, és nem ismer határokat, valamint, hogy a gyermekpornó könnyedén mozog a különböző országok joghatóságai között, ennek visszaszorítása pedig nem hozott érdemi eredményt. A tárcavezetők megállapítják továbbá, hogy a gyermekpornó készítői egyre inkább nemzetközi hálózatok formájában működnek együtt, és naprakész technológiával hiúsítják meg a bűnüldöző hatóságok erőfeszítéseit, hogy bűneiket feltárják.
 

Az együttműködési kezdeményezés bejelentését követően közlemény adott ki Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-)képviselő irodája, amelyben tudatják, hogy Gál üdvözli a szövetség létrehozását. "A jogi, a technikai és az oktatási intézkedések átfogó, nemzetközi társítása szükséges ahhoz, hogy hatékonyan léphessünk fel ezen veszélyek ellen" - vélekedik közleményében Gál Kinga, aki szerint a bűnözésnek "e legaljasabb formája folyamatosan szedi áldozatait, veszélyezteti mindannyiunk gyermekeit és az internet világa révén behatol a legvédettebbnek hitt gyerekszobákba is". A fideszes EP-képviselő a szövetség létrehozása kapcsán hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezésnek, nemzetközi együttműködésnek helye van, amely a pedofil tartalmú oldalakat veszi célba, felkutatja, azonosítja, és bíróság elé állítja a mögöttük álló személyeket, szervezeteket, akik közvetlenül vagy akár szerverek biztosításával közvetett módon lesznek támogatói ilyen típusú bűncselekményeknek. "Nem vesztegethetjük az időt, hiszen a gyermekpornográfia sokkal szélesebb körben szedi áldozatait, mint gondolnánk. A gyermekbiztonság az EU minden tagállamában központi kérdés kell hogy maradjon" - szögezi le a képviselő.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Philips bemutatja az új Evnia gaming monitort

Az Evnia bemutatja 5000-es gaming monitor sorozatának új, díjnyertes tagját. A Philips Evnia 27M2N5500 mindent tartalmaz, amire egy felhasználónak szüksége van a lebilincselő gaming élményhez és a folyamatos kiváló teljesítményhez, miközben nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra: 27 hüvelykes (68,5 cm) Fast IPS panel QHD felbontással, 180 Hz-es frissítési ráta, akár 0,5 ms MPRT és 1 ms GtG válaszidők, DisplayHDR 400 és teljesen új, környezetbarát dizájn.

2024. május 26. 16:59

3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

2024. május 26. 15:37

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Sztorik a zsebben: gyermeknapon debütál az NMHH új kiadványa

A gyermekek biztonsága kerül fókuszba május 25-én és 26-án a Városligeti Gyermeknapon. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett rendezvényen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is ott lesz. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is a Biztonságos Internet Sátor lesz az egyik legnépszerűbb helyszín, ahol ezúttal kicsik és nagyok a „Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából” című kiadványt is kézbe vehetik.

2024. május 26. 12:04

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.

2024. május 26. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17