Egyre inkább az olcsó táblagépeket keresik

Czipperer Dia, 2013. március 25. 10:26

Az elmúlt időszakban több felmérés is igazolja, hogy a táblagépek népszerűsége folyamatosan növekszik, és egyre inkább megtörik a notebookok dominanciáját, valamint már az olcsóbb modellek hódítanak.

A GfK adatai szerint a táblagépek jelentik az elektronikai piac egyik húzóágazatát. Nemcsak az eladások száma változott - növekedett jelentősen, hanem ezek ára pedig csökkenő tendenciát mutat.

 
Egyre több márka igyekszik megküzdeni a felhasználók kegyeiért, ezáltal a vásárlók folyamatosan bővülő kínálattal szembesülnek. A piacon maradáshoz azonban a márkáknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy nem tarthatják az egekben az árakat, hanem igazodni kell a felhasználói elvárásokhoz. 
 
Úgy tűnik, a piaci szereplők jó úton haladnak, hiszen a tavalyi év második felében már 180%-os növekedést tapasztalhattunk az eladások tekintetében, és az év utolsó negyedében már túl is szárnyalta a notebookok eladását. 
 
Érdekes, hogy míg az eladott darabszám 180%-kal, addig ezek értéke az előző évhez képest csak 80%-kal nőtt. Ez az árak csökkenésének tudható be, és mégis azt jelzi, hogy jelentősen több táblagépet adtak el. 
 
A felmérés rámutat az árak elmozdulására is, amely a tavalyi évet elnézve jelentős változást mutat. Míg januárban az eladott készülékek átlagára 140 ezer forint volt, addig decemberben már csak 55 ezer forint. Ez a belépő új márkáknak köszönhető, ugyanis év elején még csupán két nagy brand prémiumtermékei uralták a szegmenst, szépen lassan azonban sorakoztak az új belépők, és hódították meg célközönségüket. Decemberben már több mint 40 gyártó képviseltette magát a palettán.
Az adatok szerint valóban az alacsonyabb árkategóriás készülékek uralják a szegmenst: 2012 decemberében a piac 70%-át tette ki a 60 ezer forintig terjedő eladott készülékek száma.
 
Az pedig, hogy lenyomná a notebookokat a piacról, így szó szerint nem igaz. Tény, hogy sokkal több volt az eladott táblagép, de ez inkább annak tudható be, hogy ez utóbbival még viszonylag kevesen rendelkeznek.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17