Megújul az ECDL

forrás: Prím Online, 2013. május 23. 10:31

Rugalmasabb lesz és tartalmilag bővül a digitális írástudás nemzetközi tanúsítványa, az ECDL (European Computer Driving Licence; Európán kívül ICDL, azaz International Computer Driving Licence).

Ahogyan Magyarországon már 2013. április 25-én, az ECDL vizsgaközpontok XV. Országos Fórumán elhangzott, május 16-án az ECDL Alapítvány is bejelentette a nemzetközi vizsgarendszer megújulását Londonban tartott, éves vezetői értekezletén a tagországok képviselői előtt.

 

 

Az ECDL 1996-os indulása óta máig több mint 100 ország több mint 13 millió emberének nyújtotta a digitális írástudás nemzetközileg széles körben elismert tanúsítványát. Hazánkban máig több mint 430 ezren tettek ECDL vizsgát a mintegy 350 akkreditált vizsgaközpont valamelyikében. Az ECDL vizsgarendszer magyarországi felelőse és nemzetközi minőségi szabványok szerinti működtetője a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

 

A most megújuló ECDL célja, hogy lépést tartson a technológiai és munkaerő-piaci változásokkal. Éppen ezért a rendszer még rugalmasabb lesz, még inkább megfelel az élethosszig tartó tanulás kívánalmainak és tartalmilag is bővül. Az NJSZT által kezdeményezett és az ECDL Alapítvány bevonásával hazánkban 2008-ban bevezetett ECDL Select rendszer, amely már akkor lehetővé tette a szabad modulválasztást és a választható modulok bővítését, a most megújuló nemzetközi rendszer “úttörője” volt.

 

1. Rugalmasság

A megújuló ECDL most világszerte lehetővé teszi, hogy a vizsgázók a számukra leginkább megfelelő, tanulmányaikhoz vagy munkájukhoz leginkább illő modulvizsgákkal szerezzék meg a nemzetközi tanúsítványt. Magyarországon az ECDL-hez 4 kötelező (szövegszerkesztés, internetezés, operációs rendszerek kezelése és táblázatkezelési ismeretek) és 3 szabadon választható (többek között képszerkesztés, prezentációkészítés, webszerkesztés, adatbázis-kezelés, elméleti ismeretek stb) modul követelményeit kell teljesíteni. A választható modulok listája ősztől további elemekkel bővül.

 

2. Új modulok

Magyarországon jelenleg 16 modulból van lehetőség vizsgát tenni. Ezek közül az IT-biztonság a legújabb, ebből 2013 őszén lesznek az első vizsgák; valamint az elektronikus aláírás, amely ősztől bekerül az ECDL megszerzéséhez szükséges választható modulok közé. A rendszert folyamatosan fejlesztjük, további modulok (pl. Online együttműködés) bevezetése is szerepel a tervek között.

 

3. Élethosszig tartó tanulás

Az ECDL a digitális készségek folyamatos fejlesztését kínálja: sohasem évül el, igény szerint új vizsgákkal frissíthető és adott keretek között újabb és újabb modulokkal bővíthető. A 7 modulos tanúsítvány megszerzését követően Magyarországon is lehetőség van bármikor új vizsgákat tenni, és ún. ECDL modul-tanúsítványokat szerezni.

 

 

Neelie Kroes

 

Neelie Kroes, az Európai Bizottság elnök-helyettese, egyben az európai Digital Agenda program biztosa, így kommentálta nyilvánosan az ECDL Alapítvány és a tagországok munkáját: “Az ECDL Alapítvány hosszú ideje dolgozik Európa digitális készségeinek fejlesztésén, és igazán jó munkát végez.”.

 

Kulcsszavak: megújulás ECDL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09