A tanulást segítő program tesztelésében kérnek segítséget a kutatók

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 1. 09:37

Szülők, pedagógusok és kisgyermekek tesztelhetik a magyar kutatók fejlesztésével készült Handorino nevű tanulást segítő programot, amely a 6-8 éves korosztály logikus gondolkodását segíti.

Az internetes alapú oktatójátékkal olyan képességek fejleszthetők, amelyek nem kapcsolódnak kifejezetten az iskolai tantárgyakhoz, és túlmutatnak a tananyag elsajátításán. A fejlesztés tanulási nehézségekkel küzdő kisgyerekek fejlődését is segítheti, a mozgáskorlátozott gyermekek számára pedig a fejjel történő vezérlés lehetősége is biztosított - részletezi a fejlesztők közleménye.
 

A kutatók számítanak a szülők és a pedagógusok segítségére, mivel a további fejlesztés feltétele, hogy minél több kisgyerek tesztelje a programot, a rendszert az így szerzett tapasztalatok alapján tudják majd tökéletesíteni.
 

A játékokon belül a kakukktojás, sorba rendezős, cserélős vagy csoportosítós feladatok segítik a képességfejlesztést, próbára téve a nyelvtudást, a matematikai- és geometriai ismereteket és a logikai gondolkodást is. A tanárok a játékot a tananyagba, a szülők pedig az otthoni tanulásba illeszthetik. 
 

A program akadálymentesített változatában a fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott gyerekeknek a MouSense ingyenesen letölthető szoftverrel a fejjel történő vezérlés lehetőségét is biztosították, valamint a játék használható webkamerával is, amely a gyermekek arckifejezésének monitorozását végzi.
 

A szakemberek dolgoznak egy többszereplős verzión is, amely a szülő vagy oktató aktív részvételét is lehetővé teszi. A fejlesztők egyebek mellett tervezik az idegennyelv-tanulását segítő és a különféle rendellenességek (például színtévesztés) szűrésére alkalmas verzió kidolgozását is.
 

A Handorinót egyetemi kutatók fejlesztették, a tartalmat a Szegedi Tudományegyetem pedagógusai dolgozták ki. A számítógépes adaptációt az Eötvös Loránd Tudományegyetem informatikusai valósították meg, nagyrészt az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont közreműködésével.
 

Az oktatójáték a www.handorino.com címen érhető el, a véleményeket és javaslatokat a www.handorino.com/wiki oldalon várják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17