Van Gogh kiállítás 3D-ben a Samsunggal

Czipperer Dia, 2013. június 13. 14:02

A VAM Design Center ad otthont a „Vincent Van Gogh álmai” kiállításnak, ahol a résztvevők több, digitálisan felújított alkotást 3D-ben is élvezhetnek a Samsung jóvoltából. Ennek apropóján itt mutatkozott be napokban a vállalat UHD televíziója, az S9 is, mely jelenleg a piac legnagyobb Ultra HD felbontású modellje.

A helyszín teljesen megfelelő volt a különleges vendégnek, hiszen az S9, ahogy a Samsung fogalmazott: „a valódi műalkotás, időtálló design és teljesítmény találkozása”. Igazi áttörés a piacon, hiszen hihetetlennek tűnő felbontású képeket szolgáltat (3840x2160), páratlan minőségben.

 

 

A készülék 85 colos, vagyis 216 cm-es képátlóval rendelkezik, ehhez pedig egy hagyományos és minimalista dizájn társul. Falra is szerelhetjük, de akár kedvünkre mozgathatjuk a keretben is, mely a nem mindennapi méretekkel rendelkező képernyőt öleli körül. A súlya sem átlagos, kb. 100 kg-ot nyom, vagyis egyedül elég nehezen lehetne elmozdítani a helyéről. Mint ahogy azt később megtudtam, dönthető is, persze nem 360 fokban, vagyis a fel-le mozgatás mellett minimálisan előre is dönthetjük.

 

A keret nem csak a dizájnt szolgálja, funkciója még, hogy a kábelek itt futnak, tehát könnyedén elrejthetjük őket. És a hangrendszer is itt kapott helyet, amely 12 egységből áll és 120 W-os. A készülék nagy kontrasztaránnyal rendelkezik, ezáltal a színek sokkal mélyebbek, tisztábbak.

 

 

És hogyan érik el, hogy UHD felbontást kapjanak a tartalmak? A Samsung saját konvertáló motorja felel azért, hogy feljavítsa a tartalmakat, legyen szó SD, HD vagy full HD minőségről.

 

Egy igazi, nagy áttörés még, hogy a One Connect Boxnak köszönhetően a különféle szoftveres és hardveres újítások egy eszköz segítségével átültethetők. Ezáltal a modellek képesek lesznek alkalmazkodni a jelenleg még formálódó UHD szabványokhoz.

 

Természetesen a Smart Hub 2.0 és Smart Interakció is a felhasználók kényelmét szolgálja, de hát 10 millió forintért – ugyanis ennyibe kerül a készülék – ezek el is várhatók.

 

Van Gogh képek 3D-ben

 

A fő hangsúly azonnban mégiscsak arra helyeződött, hogy Vincent Van Gogh digitálisan felújított képeinek egy része 3D-ben is megtekinthető Samsung TV-ken egészen november 30-ig. A művész ugyanis több vázlatot is készített alkotásaiból, így végigkövethető az alkotás folyamata.

 

Egy tárlatvezetésen is részt vettünk, ahol mi magunk is láthattuk Van Gogh álmait 3D-ben. Ezután pedig számos művet UHD felbontásban is megcsodálhattunk a vadonatúj S9-en.

 

Ez az alkotás a mellé helyezett táblagép megérintésével és az ujjak mozgatásával a kívánt módon alakítható volt digitálisan

 

 

Ötvös Edina, a kiállítás igazgatója néhány mondatban összefoglalta a tárlat tartalmát:

 

„A művész levelei alapján rekonstruált világ – a digitális eljárásnak köszönhetően – élő színekben tárul a nagyközönség elé. A kiállításban szerepet játszó Samsung Smart TV-k olyan új dimenziókba emelik a festményeket, amelyek révén egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoznak ki a közönség szeme előtt.

 

Ennyi Van Gogh képet egy helyen még sohasem tekinthetett meg a közönség, így az esemény többek között az idei „Múzeumok Éjszakája” egyik legnagyobb látványosságának számít majd, ahol június 22-én sajátos meglepetések is várják az idelátogatókat.”

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

Játékos módon tanít programozást gyerekeknek a 18 éves vállalkozó robotika csomagja, a Megoldások a holnapért kihívás tavalyi díjazottja a népszerű televíziós műsorban is bizonyított. A Samsung és az EdisonKids közös programja a technológia iránt érdeklődő diákoknak kínál lehetőséget arra, hogy elismert szakemberekkel együttműködve gondolkodó közösséget, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol közösen dolgozhatnak ki jövőformáló megoldásokat. 

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

A kvantumtechnológia áttörést hozhat a járműiparban és az orvostudományban is. A kvantumos jelenségek elsősorban az anyag legkisebb építőköveinek viselkedésében jelentkeznek. Ezek a parányi részecskék teljesen máshogy viselkednek, mint ahogy azt a hétköznapi életben megszoktuk. A kvantumos jelenségekre épülő kvantumtechnológia forradalmi változásokat hozhat a környezetünk érzékelésében és az információfeldolgozásban. A Bosch jelenleg a kvantumtechnológián alapuló első termékeinek fejlesztésén dolgozik, melyek az orvosi és a mobilitási területeken lesznek alkalmazhatók.

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

Ikonikus sporteseményekből – mint például az olimpia vagy a foci bajnokságok – idén nyáron sem lesz hiány. A szurkolók alig várják ezeket az eseményeket – nincsenek ezzel másként a kiberbűnözők sem, bár őket a versenyszellem vagy a közösség érzése a legkevésbé sem érdekli. A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai sportegyesületek, -események vagy a szurkolók voltak.

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

Június 10-én délután 3-kor kezdetét veszi a 2024. évi Startup Safari Budapest. A másfél napos rendezvény június 11-én is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Az esemény célja, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, inspirálja az új innovációkat és elősegítse a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínál a résztvevők számára, hogy betekintést nyerjenek a legújabb technológiai fejlesztésekbe és üzleti trendekbe.

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

Mennyire „MI ready” egy-egy vállalkozás, vagyis az adott szervezet milyen mértékben áll készen a mesterséges intelligencia (MI) használatára – a System 32 IT Kft. legfrissebb piackutatása erre kereste a választ. Az online, hiánypótló, nem reprezentatív felmérést, 2024. áprilisában a BellResearch-csel karöltve készítette a cég. 

2024. június 3. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59