Román honlapot indított a Sziget fesztivál

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 15. 09:18

Fotókiállítással, régizenei és blues koncerttel, valamint a romániai Sziget honlap elindításának beharangozójával készült idén a Kulturális Intézetek Éjszakájára az ötletgazda intézmény, a bukaresti magyar intézet - számolt be Kósa András igazgató az idei rendezvényt megnyitó pénteki sajtótájékoztatón.

Az Európa-szerte hagyománnyá vált Kulturális Intézetek Éjszakája Bukarestből indult, ahol a magyar intézet kezdeményezésére először 2007-ben rendezték meg. A seregszemlét immár az európai kulturális külképviseleteket összefogó EUNIC égisze alatt szervezik. Az esemény a kulturális kapcsolatépítésre, "szomszédolásra" is kiváló alkalmat ad.
 

"Idén az olaszokat meg a lengyeleket látjuk vendégül. Az olaszokkal lesz egy blues koncert, egy olasz és egy magyar zenész duója Parafusion néven, a lengyelek pedig elhozzák a bulizós, táncolós zenét játszó Prusinowski Triót és egy kiállítást a lengyel-román barátság évének logópályázatára beérkezett alkotásokból" - ecsetelte az idei programot Kósa András. Hozzátette, hogy régizenei koncert, plakátkiállítás és filmvetítés egészíti ki a hajnalba nyúló programot.
 

A Balassi Intézet Bukaresti Magyar Intézetében jelentette be pénteken Berta András, a budapesti Sziget fesztivál nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, hogy Európa legnagyobb ifjúsági fesztiválja romániai látogatókat is vár és ezért román honlapot indítottak, amely a szigetfestival.ro címen érhető el. A romániai kampány elindítása alkalmából megnyitották Konkoly-Thege György fotókiállítását, amely a művész Sziget fesztiválon készült legjobb alkotásait mutatja be.
 

Miután a fesztiválhelyszín sikeresen megúszta a rekordméretű árvizet, a Szigeten idén is csaknem 60 helyszínen folyamatosan zajlanak a rendezvények augusztus 5. és 12. között, ahol a nemzetközi pop-rock és elektronikus zene legismertebb előadói szórakoztatják a több százezres közönséget - hangzott el a romániai kampánynyitón.
 

A bukaresti sajtótájékoztatóba az idén Kolozsvárra költöző Félsziget fesztivál szervezői interneten kapcsolódtak be. Camelia Sisko sajtóreferens beszámolt arról: pénteken és szombaton egy elektronikus zenei bulival próbálják ki az új helyszínt, ahol július 18. és 21. között több mint 90 előadó, együttes lép fel, köztük a Kaiser Chiefs, Paul Kalkbrenner és a Ska-P.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Itt az első magyar emoji-körkép

Szinte minden magyar internetező használ hangulatjeleket, mégis a háromnegyedüknél előfordult már, hogy nem ismerte egy-egy emoji jelentését - derült ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból. A felmérés alapján a különböző generációk sokszor más jelentést tulajdonítanak egy-egy hangulatjelnek: a mosolygó fej vajon kedves vagy negatív jelző? Mit jelenthet a vörös zászló, a bohóc vagy a barack? Most segítünk megfejteni az emoji-használat különbségeinek okait.

2024. április 12. 16:54

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09