Több európai üzleti vállalkozás a "digitális technnológia sötét középkorában" rekedt

forrás: Prím Online, 2013. július 19. 11:39

A Ricoh megbízása alapján végzett felmérés szerint Európában a vezető üzleti vállalkozások még elmaradnak a digitális korszak teljes felszereltségétől, a megkérdezettek 63%-a szerint messze vannak még a digitális technológiára való teljes átállástól. A kutatás arra is rámutat, hogy az üzleti vezetők túlnyomó része (83%-a) úgy véli, hogy az informatikai háttér felszereltsége megfelelő a digitális átalakuláshoz, de a kritikus növekedési tényezők megváltoztatásához szükséges feltételeket nem érték el egészében, mindössze a vezetők 9%-a felkészült ezen a területen.

A kutatás rávilágít az informatikai vezetők kézenfekvő lehetőségére, hogy hogyan fokozzák a digitális stratégia átalakítását és a cég növekedését, amennyiben nagyobb üzleti meghatalmazást kapnak. Egy sikeres informatikai vezető három legfontosabb tulajdonsága: megfelelő marketing háttér; technológiai ismeretek; az üzletileg kritikus folyamatok optimalizálásának szakértelme. Mégis kevés válaszadó nyilatkozta azt, hogy a jelenlegi informatikai vezetés képes megváltoztatni a sikeres digitális stratégiához szükséges elemeket, mint például az ügyfél elkötelezettséget (mindössze 13%), és az ellátási láncot (csak 14%).

 

A jelenlegi digitális átalakulási projekteket túlnyomórészt a CTO (műszaki vagy technológiai igazgató), vagy a CIO (a vállalat informatikai igazgató) vezeti (43%), ezt követi a CEO, azaz az ügyvezető igazgató (30%). Azonban, ha elsősorban a CIO-t vesszük figyelembe, csupán 21%-uk vesz részt az üzleti vállalkozások vezetésében. Továbbá a megkérdezett üzleti vezetőknek kevesebb, mint a fele nyilatkozott úgy, hogy a CIO a vezetőség tagja (46%).

 

“A mélyreható kutatás szerint a vállalkozások többsége még mindig a digitális középkorban leledzik, és jelenleg nincsenek felkészülve a digitális átalakulásra. Egy olyan időszakban, amikor számos csúcstechnológiai változás várható, a vállalkozásoknak képesnek kell lenniük az ügyfelek igényeihez és a gazdasági feltételekhez való gyors alkalmazkodásra, valamint fenntartani a versenyelőnyt. Ezen változások kihívásaival csak úgy birkózhatnak meg sikeresen, ha az IT vezetőknek nagyobb támogató szerepet biztosítanak a vállalati menedzsmentben, s további meghatalmazást kapnak az üzleti modellek, az ügyfél-interakció és az alkalmazottak termelékenységének befolyásolására."

 

"Az üzleti szempontból kritikus folyamatokból kiindulva – első helyen az olyan tevékenységek állnak, melyek az üzleti növekedést befolyásolják – az informatikai vezetők, a technológiai szakértelmet és a kereskedelmi éleslátást kombinálva, átláthatják és megváltoztathatják a szervezetek hagyományos módon való működését. Ennek eredményeként sokkal több nyereségre tehetnek szert, mint csupán a költségmegtakarítás; az üzleti vállalkozások nagyobb előnyt kovácsolhatnak a nagyobb produktivitással járó fejlődés, és az agilisan működő modell felállítása által, amiben fokozható a munkavállalók tudásmegosztása, valamint sokkal jobban reagálhatnak az ügyfelek igényeire. Hosszabb távon, ilyen szilárd alapokból kiindulva, az informatikai vezetők azokra az alapvető üzleti területekre koncentrálhatnak, amik által sikerre vihetik a szervezetet, egy fényesebb digitális jövő felé” – nyilatkozta Ian Winham, a Ricoh Europe informatikai és gazdasági vezetője.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális Agrártájoló: rekordszámú kiállító várta a jelen és a jövő agrárszakembereit

A győri Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán rendezték az idei Digitális Agrártájolót, a térség egyik legfontosabb agráreseményét. A kiállítók között a szektor legjelentősebb piaci szereplői, valamint az egyetem kutatási és oktatási egységei is megtalálhatók voltak. A program célja, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában.

2024. április 14. 13:51

Ezeket a háztartási gépeket vették tavaly a magyarok

21,8 százalékos visszaesés volt tavaly a nagy háztartásigép-piacon Magyarországon, így 2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer készülék talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés itthon volt a legnagyobb az európai országokat nézve, a piac 154 milliárd forintra esett vissza. A szakértő szerint tavaly kevesebb alapgépcsere történt a háztartásokban és az újlakások építésének visszaesése is jelentős hatással volt a beépíthető készülékek piacára. Idén viszont a kormány által meghirdetett lakásfelújítási programok adhatnak masszívabb lökést a piacnak. 

2024. április 14. 12:10

Mit tehet a vasút a fenntarthatóbb turizmusért?

A MÁV-START szervezésében rendezték meg az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition idei rendezvényt, amely a tagvállalati vezetők közös munkájának legfőbb eseménye. 

2024. április 14. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09