Pekingben online platformot hoztak létre az internetes rémhírek ellen

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 3. 11:31

Az online rémhírek, pletykák elleni küzdelem részeként hat nagy és népszerű kínai internetes weboldal közös platformot nyitott, amelyen cáfolhatók lesznek a nyilvánosságot kapott hamis állítások - jelentették be a kínai főváros internet-felügyeletének illetékesei.

A szerveződés az internetes környezet "megtisztítása" jegyében alakult, és a platformot állítólag egy pekingi internetes nonprofit szervezet gondozza. Igazgatója, Csen Hua szerint a vállalkozás első fázisában 100 ezer rövid közleményt tett közzé, amelyeket 30 weblapról gyűjtöttek be. Valamennyi félrevezető, hamis információkról szólt, vagy adathalászó lapokról számolt be. A szerkesztők az információk ellenőrzésére is vállalkoznak.

 

A rémhírek szerzőinek a szakemberek szerint általában csupán figyelemfelkeltés a céljuk, vagy a "gőzt akarják kiengedni". Sokan ötletes jópofaságnak tekintették például, hogy a tavalyi fővárosi nagy esőzések idején évekkel korábbi árvízi képekkel illusztrálták a helyzetleírásaikat. A szándékosan gyártott álhírek ugyanakkor veszélyesek is lehetnek, könnyen pánikot okozhatnak - teszik hozzá a szakértők.
 

A Sohu kínai weboldal hírközpontjának igazgatója hangsúlyozta, hogy megfigyeléseik szerint ezek a "hírek" katasztrófák vagy tömegmegmozdulások idején különösen gyorsan terjednek.
 

A Global Times című angol nyelvű napilap pénteki, kapcsolódó jegyzetében emlékeztetett arra, hogy az internet világában ma - 564 millió böngészővel - a kínaiak vannak a legnagyobb létszámban jelen. Ám ez a tömeg - tette hozzá az újság - nagy számban gyártja a hamis információkat is.

 

A lap külföldi esetekkel illusztrálta a közösségi médiában előfordult káros híreszteléseket, amelyek például Indiában egy etnikai konfliktus kiszélesedéséhez vezettek, vagy tavaly a Sandy hurrikán pusztítása idején az Egyesült Államok hatóságait késztette beavatkozásra.
 

A lap úgy tudja, fejlesztés alatt van egy online játék, amely arra fogja tanítani az internetezőket, miként előzzék meg, hogy rémhírek áldozataivá váljanak, és meg tudják különböztetni a hírt a pletykától.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59