A Laurel alkalmazása kapott elsőként tanúsítványt

Indulhat az NDN-nek az adatszolgáltatás a trafikokból

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 24. 11:02

Megkezdte a trafikrendszerek minősítését a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vizsgálati központja abból a szempontból, megfelelően vezetik-e és küldik-e be a dohánytermékek nyilvántartását a trafikrendszerek. A jelenleg érvényes rendelet alapján a trafikosoknak szeptember 1-től kell adatot szolgáltatni az NDN által minősített rendszerekből. Elsőként a Laurel megoldása szerezte meg a tanúsítványt.

 

Elsőként teljesíthetik az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségeiket azok a trafikosok, akik a július 1-jei nyitás előtti rohamban a Laurel Trafik rendszerét választották – nyilatkozta a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Bessenyei István közölte, a nemzeti dohányboltok adatszolgáltatási kötelezettségét biztosító megoldás tesztelésekor a Laurel rendszere az NDN Zrt. honlapján, augusztus 6-án közzétett elvárásoknak megfelelően, hibátlanul küldte be a kért adatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. központjába.

 

A Laurel által bemutatott alkalmazás egy PC-s kasszás rendszer volt, de ez megoldást jelenthet a ma hagyományos pénztárgéppel működő trafikok számára is: külön számítógépre telepítve, készletnyilvántartó szoftverként használva biztosítja az NDN elvárásainak teljesítését.

  

A cégvezető elmondta, a társaság minősített Microsoft rendszerfejlesztői révén készült el elsőként az NDN által kért fejlesztői munkával. A szakemberek a trafikosok részére összeállítanak egy kis kézikönyvet is arról, milyen feladatokkal és felelőségekkel jár az adatszolgáltatási kötelezettség. A vezető felhívta a figyelmet arra is, az NDN csupán a dohánytermékekről kér adatokat, a trafikokban kínált többi árucikkről nem kötelező tételes nyilvántartást beküldeni. A Laurel megoldása az adatbiztonság érdekében ezeket a termékeket kiszűri az adattovábbításból.

 

Az NDN a kiskereskedelmi rendszerek tanúsítását hivatalos minősítési központjában végzi. A sikeresen megfelelt kiskereskedelmi rendszerek és gyártóik tanúsítványt kapnak, amely igazolja, hogy megfelelően kapcsolódnak a központi rendszerhez. Minősítést szerezhet minden olyan pénztárgépgyártó és terméke, amely képes arra, hogy napra pontos készletnyilvántartást vezessen, és megoldása alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat legalább napi rendszerességgel továbbítsa.

 

Érdemes a trafikosoknak figyelemmel kísérni az NDN honlapját, mert a szervezet folyamatosan közzéteszi a minősített gyártók és kasszarendszerek listáját.

 

A trafikosoknak az adatközlés szeptember 1-től naponta kötelező!

 

A dohánytermék-kiskereskedőknek kormányrendeletben meghatározott formában kell teljesíteniük a készletükről és forgalmukról a törvényben meghatározott nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatást minősített rendszeren keresztül, naponta legalább egyszer kell majd elektronikus úton elküldeniük az NDN Zrt.-nek.

 

A nyilvántartás és adatszolgáltatás szeptember 1-jétől kötelező a következő termékekre: cigaretta, szivar, szivarka, cigarettadohány, pipadohány, bármely olyan egyéb termék, amelyet dohányzás céljából gyártanak.

 

Az NDN a hozzá beérkezett adatokat kezeli, feldolgozza, azokból elemzést, összesítést készít. Szükség szerint továbbítja azokat a vámhatósághoz, illetve ellenőrzi a koncessziós szerződés rendelkezéseinek 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50