A Laurel alkalmazása kapott elsőként tanúsítványt

Indulhat az NDN-nek az adatszolgáltatás a trafikokból

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 24. 11:02

Megkezdte a trafikrendszerek minősítését a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vizsgálati központja abból a szempontból, megfelelően vezetik-e és küldik-e be a dohánytermékek nyilvántartását a trafikrendszerek. A jelenleg érvényes rendelet alapján a trafikosoknak szeptember 1-től kell adatot szolgáltatni az NDN által minősített rendszerekből. Elsőként a Laurel megoldása szerezte meg a tanúsítványt.

 

Elsőként teljesíthetik az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségeiket azok a trafikosok, akik a július 1-jei nyitás előtti rohamban a Laurel Trafik rendszerét választották – nyilatkozta a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Bessenyei István közölte, a nemzeti dohányboltok adatszolgáltatási kötelezettségét biztosító megoldás tesztelésekor a Laurel rendszere az NDN Zrt. honlapján, augusztus 6-án közzétett elvárásoknak megfelelően, hibátlanul küldte be a kért adatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. központjába.

 

A Laurel által bemutatott alkalmazás egy PC-s kasszás rendszer volt, de ez megoldást jelenthet a ma hagyományos pénztárgéppel működő trafikok számára is: külön számítógépre telepítve, készletnyilvántartó szoftverként használva biztosítja az NDN elvárásainak teljesítését.

  

A cégvezető elmondta, a társaság minősített Microsoft rendszerfejlesztői révén készült el elsőként az NDN által kért fejlesztői munkával. A szakemberek a trafikosok részére összeállítanak egy kis kézikönyvet is arról, milyen feladatokkal és felelőségekkel jár az adatszolgáltatási kötelezettség. A vezető felhívta a figyelmet arra is, az NDN csupán a dohánytermékekről kér adatokat, a trafikokban kínált többi árucikkről nem kötelező tételes nyilvántartást beküldeni. A Laurel megoldása az adatbiztonság érdekében ezeket a termékeket kiszűri az adattovábbításból.

 

Az NDN a kiskereskedelmi rendszerek tanúsítását hivatalos minősítési központjában végzi. A sikeresen megfelelt kiskereskedelmi rendszerek és gyártóik tanúsítványt kapnak, amely igazolja, hogy megfelelően kapcsolódnak a központi rendszerhez. Minősítést szerezhet minden olyan pénztárgépgyártó és terméke, amely képes arra, hogy napra pontos készletnyilvántartást vezessen, és megoldása alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat legalább napi rendszerességgel továbbítsa.

 

Érdemes a trafikosoknak figyelemmel kísérni az NDN honlapját, mert a szervezet folyamatosan közzéteszi a minősített gyártók és kasszarendszerek listáját.

 

A trafikosoknak az adatközlés szeptember 1-től naponta kötelező!

 

A dohánytermék-kiskereskedőknek kormányrendeletben meghatározott formában kell teljesíteniük a készletükről és forgalmukról a törvényben meghatározott nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségüket. Az adatszolgáltatást minősített rendszeren keresztül, naponta legalább egyszer kell majd elektronikus úton elküldeniük az NDN Zrt.-nek.

 

A nyilvántartás és adatszolgáltatás szeptember 1-jétől kötelező a következő termékekre: cigaretta, szivar, szivarka, cigarettadohány, pipadohány, bármely olyan egyéb termék, amelyet dohányzás céljából gyártanak.

 

Az NDN a hozzá beérkezett adatokat kezeli, feldolgozza, azokból elemzést, összesítést készít. Szükség szerint továbbítja azokat a vámhatósághoz, illetve ellenőrzi a koncessziós szerződés rendelkezéseinek 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59