Rekordnagyságú visszaesés lesz a PC-eladásokban idén

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 4. 08:36

A személyi számítógépek világpiaci értékesítésében rekordnagyságú, 10,1 százalékos visszaesésre lehet számítani az idén az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és számítástechnikai kutató intézet negyedéves jelentése szerint.

Az IDC előző prognózisban még csak 9,7 százalékos visszaesést becsült. Az intézet szerint a személyi számítógépek iránti vásárlói érdeklődés gyakorlatilag a minőségi csere miatti igényt jelenti. Az idén 349,4 millió személyi számítógépet (asztali és hordozható kivitelben) értékesítenek a világpiacon az IDC előrejelzése alapján. Az eladások 2014-ben további 3,8 százalékkal csökkennek, majd 2017-re évi 300 millió körül stabilizálódnak.

 

A vállalati szektor személyi számítógépek iránti kereslete az idén 5 százalékkal mérséklődik, szemben a lakossági 15 százalékkal. A vállalati kereslet mérsékelt visszaesése a hosszabb távon tervezett informatikai beruházásokra, a Windows XP gyártói támogatásának 2014-es befejezését megelőző pótlásokra, valamint a táblagépek iránti, a lakosságinál alacsonyabb érdeklődésre vezethető vissza - állapítja meg az IDC. A piackutató azonban megjegyzi, hogy hosszabb távon a két piac keresletének várható alakulása nem mutat lényeges eltérést egymástól.

 

A személyi számítógépek napi használata folyamatosan csökken, üzemórában azonban még így is messze megelőzi a táblagépeket és az okostelefonokat. A személyi számítógép változatlanul az uralkodó számítástechnikai eszköz. A PC-kereslet azonban az IDC véleménye szerint azért nem nő, mert a felhasználók indokolatlannak tartják a régebbi eszközök lecserélését. A használatban lévő személyi számítógépek életciklusa folyamatosan nő, ami a piaci forgalom növekedése ellen hat.

Kulcsszavak: PC trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50