Újabb lépés a mobiltöltők egységesítése felé

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 19. 16:07

Újabb lépést tettek az Európai Unió intézményei afelé, hogy rákényszerítsék a mobiltelefongyártókat, hogy egyforma töltőkkel lássák el készülékeiket, miután a szakminisztereket tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön megállapodtak az ezt is tartalmazó irányelvtervezetről.

Töltő
Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint az intézkedést a költségek és a keletkező hulladék mérséklése teszi szükségessé, a téma parlamenti jelentéstevője ugyanakkor rámutat, hogy ez a fogyasztóknak is hasznára válik. Maga az irányelv egyébként ennél jóval több termék forgalomba hozatalát szabályozza, minden olyan új termék piaci bevezetésére vonatkozik majd, amely bármilyen frekvencián vezeték nélkül kommunikál, rádiójeleket bocsát ki, így a mobiltelefonok mellett az autók ajtaját nyitó és záró távirányítókra és a wifi-s modemekre, routerekre is vonatkozik majd. Az irányelv célja, hogy ezek a berendezések biztonságosabbak legyenek, ne zavarhassák egymás rádiójeleit. Ennek része az is, hogy az uniós jogszabály elő fogja írni: minden mobiltelefonnak kompatibilisnek kell lennie egy szabványosított töltővel. A jogszabály a rádiófrekvenciás termékek piacának felügyeletét is némileg átalakítja, bizonyos eszközöket ugyanis közösségi szinten, az Európai Bizottság döntése alapján regisztrálni kell majd.
 

Emellett az irányelv a tervek szerint csökkenti majd a papírhulladék mennyiségét is. A gyártóknak ugyanis a jövőben nem kell majd külön füzetet mellékelniük minden termékhez, hogy mi, milyen uniós előírásnak, hogyan felel meg, elég lesz egy erről szóló egyszerűsített nyilatkozatot és a teljes megfelelőségi tanúsítványra mutatót internetcímet a termékek mellé csomagolni.
 

A tanács és az EP megállapodását még mindkét társjogalkotónak formálisan is el kell fogadnia. Az EP közleménye szerint a strasbourgi plénum erre márciusban keríthet sort. Ha a tervezetből irányelv lesz, a tagállamoknak két évük lesz, hogy átültessék az uniós szabályokat saját jogrendjükbe, azt követően pedig a mobiltelefongyártóknak egy éven belül kell majd teljesíteniük az új előírásokat, és egyforma töltőkkel szállítaniuk a mobiltelefonokat az Európai Unió egységes piacán.

Kulcsszavak: mobiltelefon EU töltő

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50