A BT elhalasztja 10 milliárdos kötvényét

MTI Sajtóadatbank, 2000. augusztus 24. 08:18
A British Telecom elhalasztotta 10 milliárd dollárig terjedhető kötvénykibocsátását, mivel a nemzetközi hitelminősítők az új generációs mobilhálózatok kifejlesztésének várható rendkívüli költségei miatt - a többi nagy európai szolgáltatóhoz hasonlóan - kilátásba helyezték a cég hitelbesorolásának visszaminősítését.
A BT - a legnagyobb brit telefoncég - július végén jelentette be az amerikai értékpapírpiaci felügyeletnél (SEC), hogy 10 milliárd dollár értékig tervez adósságkibocsátást, s a kötvény forgalmazását már szeptember elejére beütemezték a Merrill Lynch és a Salomon Smith Barney szervezésében. A BT szóvivője azonban a Wall Street Journal szerdai száma szerint közölte: a kibocsátást elhalasztják addig, amíg a hitelminősítők tisztázzák a cég besorolásának jövőjét.

A BT saját várakozása szerint a cég hosszú távú adóssága az év végére eléri a 20 milliárd fontot (30 milliárd dollárt). A vállalat több milliárd dollárt költött új generációs mobilkoncessziókra a brit és a német piacon, s nemrégiben jutott egyezségre arról, hogy 7,35 milliárd euróért megkétszerezi jelenleg 45 százalékos részesedését a Viag Telekom német telefonszolgáltatóban.

A Standard and Poor's hitelminősítő közölte: ha a BT nem tud elégséges rövid távú finanszírozási forrást felhajtani, nem zárható ki, hogy adósi besorolása az elsőrendű A kategória alá süllyed. A BT osztályzata az S and P-nél jelenleg AA plusz, de a minősítő már fontolgatja ennek lerontását A-ra. Ugyancsak vizsgálja a cég a Deutsche Telekom AA mínusz hosszú távú osztályzatának A mínuszra rontását, s a France Télécom AA mínuszának visszaminősítését is A-ra.

A Standard and Poor's a hónap végéig végez a besorolások vizsgálatával, a másik nagy hitelminősítő, a Moody's pedig októberre jelezte a vezető európai távközlési szolgáltatók osztályzati felülvizsgálatának befejeztét.

Kulcsszavak: BT +legfontosabb UMTS tőzsde

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59