A Telekom közgyűlése döntött a nyereség eredménytartalékba helyezéséről

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 14. 14:33

A Magyar Telekom Nyrt. pénteki éves rendes közgyűlése úgy döntött, hogy az igazgatóság javaslatára az idén nem fizet osztalékot, a tavalyi üzleti év nyereségét az eredménytartalékba helyezik.

Tavaly részvényenként 50 forintos osztalékot kaptak a távközlési szolgáltató részvényesei.
 

A Magyar Telekom Nyrt. a magyar számviteli törvény szerint 32,133 milliárd forint adózott eredményt ért el 2013-ban, és a teljes nyereséget eredménytartalékba helyezi.
 

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált 2013. évi jelentést a közgyűlés 1091 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 28,855 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá. A csoport konszolidált árbevétele 637,5 milliárd forint volt tavaly a 2012. évi 607,1 milliárd forint után.
 

A közgyűlésen a részvényesek 65,64 százaléka volt jelen.
 

Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatója az igazgatóság jelentését ismertetve elmondta, hogy a vállalat a 2013-as üzleti évben kiválóan teljesített az összes fontos piaci szegmensben, és minden területen növelte piaci részesedését. Tavaly az egymást követő második évben bevételnövekedést ért el a cég, és a pénzügyi teljesítményében is elindult a trendforduló.
 

A beszámoló szerint elsősorban a szabad cash-flow csökkenése, illetve a nettó eladósodottsági ráta emelkedése indokolta azt, hogy a társaság az idén nem fizet osztalékot.
 

A következő évekre szóló stratégiájában a Telekom arra törekszik, hogy ne csak távközlési szolgáltató legyen, hanem diverzifikálja portfólióját, és bekapcsoljon olyan szolgáltatási területeket is, mint az energia, a digitális otthon vagy a felhő alapú szolgáltatások. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az eddigi trendet folytatva a vállalat növelje bevételeit - mondta el Christopher Mattheisen.
 

A vezérigazgató kifejtette, hogy a gazdasági környezet továbbra is kihívásokkal lesz teli, de a lakossági költésben enyhe javulás látszik és a beruházásoknál is trendforduló kezd körvonalazódni. Hozzátette, hogy a Magyar Telekom eredményei nagymértékben függnek a hazai kereslet alakulásától.
 

Az idei célkitűzések ismertetésekor a vezérigazgató megismételte a már korábban nyilvánosságra hozott terveket, amelyek szerint a Telekom szinten maradó, illetve legfeljebb 3 százalékkal csökkenő bevételekkel és az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredményének 3-6 százalékos csökkenésével számol az idén. Beruházásokra, a tavalyival nagyjából megegyezően, 87 milliárd forintot szán, a spektrum akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül.
 

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50