Ahány tévé, annyi doboz

Szabó Hédy, 2000. augusztus 29. 12:38
Szeptember 18-án indul az Antenna Hungária új, az ígéretek szerint magasabb színvonalú kódolt műsorszolgáltatása, az AntennaMikro, amely felváltja az eddigi (hivatalosan 130 ezer előfizető, a valóságban nagyjából 300 ezer felhasználó által így-úgy igénybe vett) AM-mikrót. A bejelentés augusztus 29-én hangzott el az Antenna Hungária székházában, nagyjából egy időben a UPC bejelentésével.
A menetrend szerint szeptember 7-étől igényelhető az új szolgáltatás, amelynek előfizetői három programcsomag közül választhatnak. Az úgynevezett „induló csomag” a három közszolgálati tv mellett a német SAT1-et kínálja havi 190 forintért, az „alapcsomag” elnevezésű program már 24 műsor vételét teszi lehetővé úgy, hogy az előbbiek mellett vehetők lesznek még a legjelentősebb magyar kereskedelmi televíziók, a legnépszerűbb gyermekműsorok és sport-, illetve hír- és ismeretterjesztő csatornák műsorai havi 990 forintért. A harmadik, a „prémium” csomag mindezek mellett még az HBO-t is kínálja havi 3150 Ft-os előfizetési díjért. Ezek az összegek azonban csak a műsorcsomagok költségei, a szolgáltatás technikai feltételeit az úgynevezett set-top boxok biztosítják, amelyek nem vásárolhatók meg, csak bérelhetők az Antenna Hungária értékesítő hálózatán keresztül. Ezeket a „fekete dobozokat” a televíziók antennakábeleire kell csatlakoztatni, s gyakorlatilag minden készülék mellé külön dobozt, mert bár elképzelhető, hogy egy dekóder több készüléket is kiszolgáljon, de akkor egy időben a második, netán harmadik készüléken is csak ugyanaz az adás nézhető. Magyarul, ha a nagymama a kedvenc brazil filmsorozatát nézi éppen, akkor az unoka csak egy második dekóder segítségével képes egyidejűleg beharsogni a lakás egyéb részeit a VOX popzenei klipjeivel. De még ahhoz is külön-külön doboz szükséges, hogy egy korszerű televízió kép a képben szolgáltatását igénybe vegyük, ha pedig a nagyjából 600 ezer forintos Sonynk nyolc ilyen kis kép egyidejű megjelenítésére képes, sebaj, nyolc dekóderrel játszva megoldható. Persze csak majd valamikor a jövő évben, mert idén az Antenna Hungária egy műsorcsomag mellé maximum két dekóder bérlését tudja biztosítani, egy harmadik vagy további készülék az igények pontos felmérése után a jövő év zenéje. A dekóderek költsége két összegből áll, létezik egy egyszeri hozzáférési díj, amely 9800 forinttól indul lefelé, négyéves szerződés esetén már 3800 Ft-ra mérséklődik, valamint egy havi bérleti díj, ami viszont minden konstrukcióban 350 Ft. A második dobozhoz még nem kell második előfizetést is vásárolni, második hozzáférési díjat viszont igen, ugyancsak 9800 Ft-ért, ennek havidíja már 400 Ft. Mint megtudtuk, ezek a set-top boxok igen magas színvonalú készülékek, szoftvereik gyakorlatilag feltörhetetlenek, tehát nem érdemes abban gondolkodni, hogy az HBO dekódereihez hasonlóan vásárolunk majd valahol valamilyen illegális kütyüt. Ugyanakkor ezek a set-top boxok teszik majd lehetővé a későbbiekben az olyan értéknövelt szolgáltatások bevezetését ezen a platformon, mint a video demand vagy az internetelérés.

Az Antenna Hungária sajtótájékoztatóján elhangzott még, hogy a műsorok kódolása folyamatosan történik, szeptember 18-ától az év végéig a magyar és a német csatornák még kódolatlanok maradnak, hogy az előfizetőknek idejük legyen a jól megalapozott döntésre, viszont az év végén mindenki képernyője elsötétül, aki addig nem kötött valamilyen szerződést, és illetéktelenül használta az AM-mikrót. A fizető előfizetők AM-mikrós szerződéseit az Antenna Hungária az új szolgáltatás bevezetésével felmondja.

Kulcsszavak: média +legfontosabb trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59