A holland kormány halogatja a KPN-részesedés eladását

MTI Sajtóadatbank, 2000. augusztus 31. 09:27
A holland állam az idén nem ad el semmit a KPN telefontársaságban lévő részesedéséből, tekintettel a vállalat év vége előtt tervezett új részvénykibocsátására.
Közölték, hogy nem tartják sürgősnek a KPN állami részesedésének eladását, mivel enélkül is költsétvetési többlet ígérkezik. A hírre a KPN 2,3 százalékkal 31,60 euróra emelkedett az amszterdami értéktőzsdén. A KPN új részvényeket bocsát ki, mindenekelőtt a harmadik generációs (UMTS) európai mobilhálózata finanszírozására.

A KPN-nek a németországi UMTS-engedély 6,4 milliárd euróba kerül. A pályázaton konzorciumban vett részt a hongkongi Hutchisonnal, de a Hutchison a túl magas koncessziós díj miatt utóbb búcsút intett. Az engedély költségéhez 2 milliárd euróval a németországi e-plus mobilszolgáltató másik résztulajdonosa, az amerikai BellSouth járul hozzá. KPN az esedékes koncessziós díjak mellett a mobilhálózat kiépítéséhez szükséges jelentős költségekkel is számol.

A holland távközlési társaság szerdán a maga részéről azt közölte, hogy első félévi vesztesége 19 millió euró volt, a tavalyi első félévi 416 millió euró nettó nyereség helyett, mert nagyobbak voltak az arculatérték- és a finanszírozási költségek a német e-plus mobilszolgáltató megszerzése miatt. Az adózás, adósságszolgálat és leírások előtti eredmény (EBITDA) 1,76 milliárd euróra nőtt 1,5 milliárdról. A forgalom 5,2 milliárd euróra emelkedett 4,01 milliárdról. A növekmény fele az az e-plusnak köszönhető, amely a nagyságra harmadik német mobilszolgáltató.

A közlemény szerint az éves EBITDA kevesebb lesz a korábban várt 3,6 milliárd eurónál, de 2 milliárd euró könyv szerinti profitot fognak kimutatni azért, mert a japán NTT Docomo 15 százalékot szerzett a KPN Mobile-ban. A KPN célja, hogy a három legnagyobb európai mobiltelefon-, adat- és internetszolgáltató legyen. Hollandiában a KPN a legnagyobb szolgáltató, a mobilpiac 50 százalékának és az internetpiac 30 százalékának birtokában.

Kulcsszavak: KPN +mérleg +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36