Német UMTS-licencek: a T-Mobil és a Mannesmann késve fizet

MTI Sajtóadatbank, 2000. szeptember 5. 08:54
A német mobiltelefon-piac két vezető cége, a T-Mobil és a Mannesmann a német szabályozó hatóságok szerint hanyag fizetők: lekésték ugyanis a harmadik generációs UMTS-licencek díjainak pénteki fizetési határidejét. A többi négy nyertes rendben teljesítette az átutalást.
A pénteki bankzárási határidőre elsőként a holland KPN-leányválallat, az E-Plus fizetett - jelentették be hétfőn Bonnban.

A késedelmes átutalás a T-Mobil és a Mannesmann részéről a versenytársakkal szemben összesen 13 millió márkás kamatelőnyt jelentett. A német pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja, hogy ez az előny a késedelmes fizetőkkel szemben késedelmi kamat felszámításával kiegyenlíthető-e.

A szabályozó hatóság elnöke, Klaus-Dieter Scheurle szerint a magas licencdíjak arra késztetik a koncessziók elnyerőit, hogy a lehető leghamarabb kiépítsék hálózatukat és elkezdjenek szolgáltatni. Éppen ezért 2001 végére már várható az első UMTS-hálózatok működése. 2003 végére a hat szolgáltató a lakosság negyedét éri el UMTS-szolgáltatásával, 2005-re pedig már a felét.

Scheurle ugyanakkor védelmébe vette a sokak által bírált magas német koncessziós díjakat - az árverés összbevétele mintegy százmilliárd márka volt -, mondván, hogy ez arányaiban megfelel a brit UMTS-aukció bevételének, amely átszámítva 75 milliárd német márka.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55