A legközelebbi kenguru: 15.000 km

2000. szeptember 14. 17:56
Budapest egyetlen ausztrál éttermére helyezték ki a fenti "KRESZ-táblát", itt tartotta az IBM Magyarország azt a sajtóvacsorát, amelyen az IBM olimpiai szolgáltatásait bemutatták, a www.olympics.com website-ot még a 2000 évi olimpiai játékok megnyitója előtt hivatalosan is "megnyitották".
Az IBM - az olimpiai játékok hivatalos IT-partnere és internetes megoldásszállítója - nem csak az informatikai háttér megteremtésére ügyelt, hanem az egész eseménysorozat kirakatát jelentő website megalkotásában is minden korábbi olimpiai site-ot felülmúló alkotásba fogott. Az oldal egyrészt egy lexikon: az olimpia és a sportágak története, szabályai, Sydney virtuálisan bejárható és megtekinthető utcái, nevezetességei, az olimpiai helyszínek mind megtalálhatók rajta. Emellett ugyanez a site egy szolgáltató központ: rendelhetünk például jegyet, aztán barangolhatunk a virtuális áruházban, ahol az olimpiához kötődő csecsebecsék vásárolhatók meg.

Szeptember 15-étől minden eredmény valós időben felkerül a site-ra, amit különböző - ugyancsak real-time - statisztikai adatok, például az éremtáblázat, a helyszínen készült fotók, videók, szállodafoglalási lehetőség, kifejezetten gyermekek számára létrehozott szórakoztatóközpont, valamint a Sydneybe érkezők tájékozódását, a forgalmi dugók elkerülését segítő oldalalak tesznek teljessé.

Az IBM négy nagy teljesítményű szervert helyezett üzembe (hármat az Egyesült Államokban, egyet pedig Ausztráliában). Az IBM RS/6000 kiszolgálói gondoskodnak arról, hogy bárki bármikor hozzájusson az őt érdeklő információkhoz. A naganói olimpián is kitűnően helytálló megoldást azonban ezúttal egy speciális cache-technológia egészíti ki, amelynek révén a gyakran látogatott oldalakat nem kell minden oldalletöltéskor az adatbázisban újra megkeresni és előhívni, azok a szerverek közvetlenül, gyorsan elérhető memóriájában tárolódnak. Ha a webszerver még így sem tehermentesíthető - aminek az IBM szerint egyébként nagyon kicsi az esélye -, akkor, ugyancsak egy újszerű megoldásnak köszönhetően, az oldalakból kimaradnak a kevésbé lényeges elemek (nagyméretű grafikus, illetve multimédiás fájlok), s csak a legfontosabb adatok töltődnek le (pl. egy-egy verseny végeredménye). Ez a "leválogatás" már csak azért is könnyen megoldható, mert a dinamikus, illetve statikus információt a szerver külön kezeli, s csak az oldalletöltés idején rakja össze. Előbbit az IBM DB2 UDB-adatbázisban tárolják, míg utóbbiért a Lotus Domino felel. E kettőt - a korábban felvázolt irányelveknek megfelelően - végül is a Net.Data rakja össze, s alakítja dinamikusan változó, ugyanakkor a terheltség függvényében statikus információkat is tartalmazó weboldallá.

Az oldalletöltések közben követi, hogy merre járnak a látogatók. A FirstAid Analytics lejegyzi a bejárt utakat, s lehetőség szerint mindent megtud a felhasználóról, majd az így felgyülemlett információkon adatbányászati eszközöket alkalmazva a website szerkezete igényre szabható. A hálózatok és a szerverek terheltségét mindeközben az IBM Tivoli TME 10-zel felügyelik. A hálószem integráns részét képezi a virtuális áruház, amelynek hátterében a Net.Commerce alkalmazás áll. Ezt még a Hot Media nevű szoftverrel fejelték meg, amelynek révén a felhasználók 3 dimenzióban tudják megtekinteni a több mint 3000 eladásra szánt terméket.

Az olimpia köré épített infrastruktúra komplexitása igazán az eredmények begyűjtésében, tárolásában, majd különböző helyekre történő eljuttatásában mutatkozik meg. A rendszer szíve az IBM S/390 Prallel Sysplex szerveren futó, adattárház alapú CRS (Central Results System - központi eredményrendszer), ahová az olimpiai helyszínekről gyűjtött adatok futnak be. Mivel adatfeldolgozás szempontjából (is) minden sportág más és más, ezt hasonló, de kisebb-nagyobb különbségeket mutató alkalmazások végzik (elég, ha arra gondolunk, hogy az egyes versenyek során miképp döntik el az elsőbbséget: pontozással, bírói döntéssel, időméréssel stb.). Az imént említett hasonlóság három főkomponens meglétében mutatkozik meg. Az Event Management modul a versenyek lebonyolításához nyújt segítséget, így például rendszerbe foglalja a bírók, valamint a versenyzők időpontokhoz és helyszínekhez rendelését. Az Event Control feladata a tulajdonképpeni információgyűjtés, valamint -továbbítás, míg a Result Output Interface generálja az adatkimeneteket, vagyis a különböző eredményeket megfelelő eszközökhöz - például grafikus kijelzőkhöz, a sajtóközpontban található printerekhez vagy a CIS-hez (Commentator Information System - kommentátorinformációs rendszer) rendeli. Utóbbi ugyancsak fontos része a teljes infrastruktúrának, hiszen a CIS révén valósul meg az, hogy a kommentátor közvetítése során valós időben érdekes, fontos adatokhoz, illetve hírekhez jusson, s azokat a hallgatósággal közölhesse. A CIS gyakorlatilag az olimpiával kapcsolatos minden múltbéli és jövőbeni adathoz hozzáférést biztosít, ráadásul ezeket az információkat ki-ki kénye-kedve szerint testre szabhatja (a tervek szerint a CIS-t az olimpia idején közel 300 ezer médium használja.).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17