Új hullámban támadják a számítógépeket az ESET szerint

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 15. 09:22

A technológia fejlődésével párhuzamosan a számítógépek elleni támadások száma és variáltsága is növekszik, az idén többek között a zsarolóprogramok, a célzott, valamint a fizetési rendszerekhez kapcsolódó támadások kerülhetnek előtérbe - hívja fel a figyelmet az ESET biztonságtechnológiai vállalat legfrissebb előrejelzése.

A társaság kutatói szerint a célzott támadásoknak már nem a végtelen pusztítás és vírusfertőzés a célja a számítógépes rendszerekben, hanem a megszerzett jelszavak, belépési kódok segítségével, vagy például egyszerű terheléses támadással hatolnak be a vállalatok szerveire azért, hogy onnan további jelszavakat vagy pénzt érő információt szerezzenek.
 

A kifinomult, nehezen észlelhető és általában hosszú ideig, akár évekig tartó támadások egyre gyakoribbak, 2010-től 2014-ig összesen 53 ismert támadást azonosítottak, az utolsó egy évben pedig csaknem megduplázódott számuk - írták.
 

A jelentés szerint jellemzően a pénzügyi és az üzleti szféra van kitéve a támadásoknak, de emellett folyamatosan növekszik az egészségügyi adatok elleni támadások száma is.
 

A kutatók rámutatnak továbbá, hogy a rosszindulatú szoftver (malware) fejlesztők kiemelt eszközei lehetnek a zsarolóprogramok (ransomware), amelyek rendszerint a számítógép, illetve mobiltelefon használhatatlanná tételével, vagy erős titkosítással elérhetetlenné teszik az eszközön lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, ami visszaállítja a fájlok eredeti állapotát.
 

A biztonságtechnikai vállalat védekezésül a naprakész vírusvédelem és operációs rendszer frissítések alkalmazása mellett a rendszeres külső mentéseket javasolja, mert erős titkosítás esetén kizárólag a megelőzéssel lehet az adatok épségét megőrizni.
 

A kutatók úgy vélik, az interneten keringő, évről évre jelentősebb pénzösszegeknek köszönhetően az online fizetési rendszerek is mindinkább ki vannak téve a támadásoknak.
 

Az előrejelzés arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyre népszerűbb dolgok internetével (az internet által összekötött okoseszközök - M2M) is ismerkednek a bűnözők, már tavaly támadásokat intéztek többek között okostévék és okostelefonok biometrikus rendszere ellen.

Kulcsszavak: hacker security Eset

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50