A jó rendszergazda időnként látszólag unatkozik

A ZENworks-sztori (II.)

Girnt József, 2000. szeptember 29. 19:13
Ha a rendszergazda "nem csinál semmit", az a jó mindenkinek, hiszen ez azt jelenti, hogy minden rendben működik. Ezt az ideális állapotot teszi lehetővé a Novell több éve fejlesztett ZENworks programja, amelynek 3-as változata szeptembertől kapható.
Néhány munkahelyeken megszokott látvány a fel-alá rohangáló rendszergazda, akinek soha semmire nem jut ideje, állandóan a munkatársak informatikai gondjaival foglalkozik, és a rendszer bár akadozva, de működik. Az ilyen munkahelyeken az alkalmazottaknak arany életük van, hiszen a képzetlenségükből, trehányságukból eredő késéseket ráfoghatják az informatikai rendszer hiányosságára vagy a rendszergazdára - aki megerősítve nélkülözhetetlenségének tudatában nem is törekszik a helyzet megváltoztatására. Bár a helyzet senkinek sem jó - a felhasználó nem képezi magát, a rendszergazdának sincs ideje, hogy munkaidőben tanuljon, s a vállalat tulajdonosai is rosszul járnak a lassabb munkavégzés miatt -, mindenki "rengeteget" dolgozik, és látszik is, hogy dolgozik.

Elgondolni is borzasztó az olyan rendszergazdát, aki fél munkaidejét - lábával az íróasztalon - olvasgatással (természetesen szakirodalom) tölti, s ha ritkán gond van, akkor azt percek alatt megoldja. Pedig ha a rendszergazda "nem csinál semmit", az a jó mindenkinek, hiszen ez azt jelenti, hogy minden rendben működik. Ezt az ideális állapotot teszi lehetővé a Novell több éve fejlesztett ZENworks programja, amelynek 3-as változata szeptembertől kapható.

Egy több telephelyre kiterjedő vállalati hálózat rendelkezésre állásának állandó biztosítása nem kis munka. A hálózati eszközök (router, hub, switch stb.), szerverek, munkaállomások figyelése, a hálózati forgalom ellenőrzése, a vírusok elleni védekezés egyaránt a rendszergazdák feladata, ha a hálózat hatékony használhatóságát akarják biztosítani kollégáik számára. Az ilyen hálózatmenedzsment-szoftverek, mint a ZENworks termékcsalád, e funkciók implementálásával egyrészt maximális hálózati megbízhatóságot nyújtanak, másrészt az általunk gyűjtött statisztikák révén rendszerünk hangolható, és így lehetővé teszi a cég hálózati befektetéseinek optimális és teljes kihasználását.

A ZENworks for Desktops az egyik legsokoldalúbb PC-s rendszerfelügyeleti alkalmazáscsomag, amelynek segítségével a Westel Mobil Rt.-ben sikeresen alakították ki az egységes desktopkörnyezetet, radikálisan csökkentették a helyszíni beavatkozások számát, és jelentősen lerövidítették az új programok bevezetésének időtartamát - számolt be tapasztalatairól Jókai Tibor, a több telephellyel rendelkező Westel Mobil Rt. PC-szupportmenedzsere.

Szerverfelügyelet esetén a ZENworks for Servers csomag kivételesen hasznos tulajdonsága a szerverekre kerülő alkalmazások, kiegészítő programok önműködő telepítése. A ZENworks automatizálja ezt a feladatot, valamint segít a különböző adatállományok, szoftverdisztribúciós könyvtárak vállalaton belüli elterjesztésében. A program képes a központi telephely szervereire egyszer felmásolt anyagokat önműködően szinkronizálni a többi telephely szervereivel. Ez a szinkronizáció a rendelkezésre álló sávszélességet takarékosan használja, mivel tömörítve, meghatározott időpontokban küldi át a frissítéseket. Ez talán a legfontosabb tulajdonság a hálózatmenedzsmentben, és ez az, amely leginkább használja a már kiépített NDS-struktúrát, mert (mint az előző részben már említettük) a hármas verzió is az NDS-re, az eDirectoryra épül.

Visszatérve az asztali gépekhez, a ZENworks for Desktops esetében a felügyeleti feladatok közé tartozik többek között az egyes alkalmazások indítása a távoli gépen, a képernyőátvétel, a fájlmásolás, valamint a szoftverfelügyelet. A ZENworks révén a különböző alkalmazások egyszerűen telepíthetők, a verziók frissíthetők, és szabványosíthatók bizonyos asztaliszámítógép-konfigurációk. Egy-egy új alkalmazás telepítésekor nincs többé szükség arra, hogy a rendszergazda floppy- vagy CD-lemezekkel gépről gépre végigjárja a céget, és egyenként installálja az alkalmazásokat. Mivel már kialakítottuk NDS alapú hálózatunkat, nincsen más dolga, csak az adott programot hozzárendelni azokhoz a munkatársakhoz, akik használni fogják (mondjuk a pénzügyesek egy könyvelőprogramot), és a ZENworks telepíti a szükséges modulokat a munkaállomásokra a következő bejelentkezéskor vagy a rendszergazda által megadott másik időpontban. Ez az egész vállalatra kiterjedő szoftverdisztribúció nem volna lehetséges, ha nem lenne implementálva az egységes NDS-re épülő vállalati hálózat.

Ha rendelkezésre áll egy NDS-be integrált hálózat, akkor a program segítségével összegyűjthetők a hálózat adatai, azaz a ZENworks segítségével átfogó hardver- és szoftverleltár készíthető hálózatunk minden PC-jéről. A hardverleltár szabványos (DMI 2.0 alapú, amely szabványos, ODBC-kompatibilis SQL adatbázison keresztül teszi elérhetővé), így a hardvergyártók által "közölt" speciális többletinformációk is a leltár részévé tehetők. A szoftverleltár egy több ezer szoftvert tartalmazó alaplista alapján készül, de ez természetesen kiegészíthető bármilyen vizsgálandó, akár saját fejlesztésű programmal.

A ZENworks for Desktops új változata lehetővé teszi a rendszergazdák számára a cég összes asztali gépének - most már beleértve a mobilfelhasználókét is - központi felügyeletét és személyre szabását. A "mobilalkalmazottak" folyamatosan növekvő száma a ZENworks új funkcióit, például a lekapcsolt állapotban történő alkalmazásszétosztást és -javítást még vonzóbbá teszi - mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója a program bejelentésekor. Az összes windowsos asztali gépet (a 3.1-től a Windows 2000-ig) kezelő program számos funkciója - az automatizált szoftverszétosztás, az asztali gépek távoli felügyelete és az alkalmazások automatikus hibajavítása - segít az e-businessre történő átállás felgyorsításában.

A ZENworks for Desktops 3-at a még idén megjelenő ZENworks for Servers 2-vel kombinálva egy, a teljes hálózatot lefedő, irányelv alapú felügyeleti megoldást kapunk. A rendszergazdák tökéletesen automatizálhatják a szoftvercsomagok szétosztását, elegendő egyszer telepíteniük, és a Novell szoftverei elvégzik a szükséges tartalom igényeknek megfelelő helyi szétosztását.

Az új szoftver olyan címtár alapú megoldás, amely leegyszerűsíti a mobilfelhasználók asztali felügyeletét, biztonságosan kiterjeszthetők a hálózatok, azaz a rendszergazdák központilag felügyelhetnek és szabhatnak személyre minden egyes asztali gépet, és felgyorsítja az e-businessre történő átállást. A ZENworks for Desktops 3 felszabadítja az IT-személyzetet az időrabló, ismétlődő karbantartási feladatok alól - foglalta össze kérdésünkre a hármas verzió újdonságait Jekler Rudolf, a Novell Magyarország kommunikációs vezetője. Egy most megjelent IDC-elemzés szerint ráadásul a címtár alapú ZENworks bevezetése öt és fél hónap alatt megtérül, mert közel 50 százalékkal csökkenti a hálózat üzemeltetési költségét.

Új funkciók

A ZENworks for Desktops 3.0 fejlesztői az előző verzióknál bevált szolgáltatások mellett az alábbi, a felhasználók igényeit a korábbinál is jobban kiszolgáló funkciókat építették a programba:

A mobilfelhasználók felügyelete: a ZENworks for Desktops 3 képes az alkalmazások telepítését és automatikus hibajavítását akkor is biztosítani, ha a felhasználók nem csatlakoznak a hálózatra - vagyis a távoli és a mobilfelhasználók számára is.

Több platform kezelése: a program használható NetWare-en, Windows NT-n és Windows 2000-en egyaránt, a kívánt platformot a felhasználók szabadon választhatják ki.

Az összes windowsos asztali gép kezelése: a szoftver képes a legújabb Windows 2000-es alkalmazások (MSI-alkalmazások) esetében is biztosítani a szoftverszétosztási és öngyógyítási funkciókat, nemcsak a Windows 9x-alkalmazások esetében.

Teljes rendszerképek (desktop imaging): a programcsomag tartalmaz egy új rendszerkép (imaging) funkciót, amellyel az új vagy kijavított gépek pillanatok alatt a vállalati szabványoknak megfelelően automatikusan újratelepíthetők. Mivel ezek a rendszerképek is az eDirectoryban (a címtárban) tárolódnak, egy új asztali operációs rendszer - például a Windows 2000 - beüzemelése igen egyszerű, strukturált módon történhet. Az alkalmazásokra vonatkozó irányelvek érvényesíthetők a szabványos rendszerképekre is, úgyhogy mire a rendszerkép alapján a rendszer telepítődik, a felhasználó egy teljesen konfigurált munkaállomást kap kézhez, megfelelően beállított operációs rendszerrel és alkalmazásokkal. A ZENworks for Desktops 3 képes a hálózatról lekapcsolt rendszer image-kezelésére is: a rendszerképfájlok így szállíthatók például CD-n, Jaz lemezen stb.

Többrétegű elektronikus szoftverszétosztás: a megoldás képes használni a még idén megjelenő ZENworks for Servers 2 újdonságát, a többrétegű elektronikus szoftverszétosztást (Tiered Electronic Distribution, TED). Ezzel a funkcióval egyetlen központi helyről több telephely több szerverére egyszerre telepíthetők az alkalmazások, szoftverjavítások és munkaállomás-rendszerképek. A TED lehetőséget nyújt továbbá telepítőcsomagok létrehozására és azok távoli szoftverszétosztó szerverekre való küldésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59