Orosz regionális távközlési összefogás

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 26. 09:23
Az orosz távközlési piac nagy átalakulásnak néz elébe. A 90-es évek során lezajló privatizáció számos regionális vállalatot hozott létre, amelyik külön-külön mind képtelen volt magas szolgáltatási színvonalat nyújtani, szakértő menedzsmentet felépíteni vagy terjeszkedni, de az új fejlemények tükrében elmondható, hogy ennek az átmeneti időszaknak vége.
Két északnyugati vállalat, az Artelecom és az Elektroszvjaz újragondolta eddigi tevékenységét: lecserélték a vezetőséget és komoly létszámleépítést hajtottak végre. A váltás célja hosszú távon 11 regionális szolgáltató egyesítése és konszolidálása.

A többségi tulajdonosok, az AIG-Brunswick Capital Management és az állami kézben lévő Szvjazinveszt voltak a "sugalmazók". Bevezették a nemzetközi könyvviteli szabványt (IAS), konszolidálták leányvállalataikat, csökkentették az alkalmazottak számát és új befektetési stratégiát alakítottak ki.

Az AIG-Brunswick 1997-ben vásárolt meg 22%-ot a két cégből, összesen 41 millió dollárért, ez az ár a rubel akkori gyengesége miatt a valós értéknek megközelítőleg egyharmada volt.

Az AIG-Brunswick az Arthur Andersen segítségével készíti fel a cégeket a nyugati típusú gazdálkodásra, ami a helyi menedzsment számára valódi újdonságot jelent. A Szvjazinveszt szerint - amely majdnem mindegyik orosz regionális szolgáltató tulajdonából részesedik - a helyi menedzsment mind a mai napig hozzá van szokva az állami támogatási rendszer által nyújtott biztonsághoz.

Eddig körülbelül 20 vállalatnál kezdeményezték az új piaci stratégia bevezetését, ami biztosan nem fog azonnali sikerhez vezetni. Jelenleg mindegyik szolgáltató méretéhez képest óriási adóságokkal küzd. Mindamellett a két érintett cégnek már sikerült adósságállományát csökkentenie. Legnagyobb problémájuk, hogy a helyi telefonhívások központilag megállapított díja - amin a kormány a cégek szerint populista politikája miatt nem hajlandó változtatni - nem fedezi a költségeket.

Azt remélik, hogy egy régiókat összefogó szövetség már erősebbnek fog bizonyulni, és hatást tud kifejteni a kormányra az árpolitika megváltoztatásának érdekében - állapította meg a Reuters. A jövendőbeli társak közül sokan nagy reményeket fűznek az együttműködéshez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38