Hazai szoftver a világ legnagyobb onkológiai konferenciáján

forrás: Prím Online, 2015. június 4. 09:36

Chicago-ban rendezik meg az ASCO-t, a világ legnagyobb onkológiai és rákkutató konferenciáját, ahova 30 ezer résztvevőt várnak az egész világból.

Az idei konferencia célja, hogy az elmúlt években felgyülemlett biológiai kutatások eredményeit a gyakorlatban hasznosítsák. A genetikai és genomikai kutatások mára több millió különböző molekuláris elváltozást írtak le a daganatokban.

Most a legnagyobb kihívás az adatok feldolgozása és minden génhiba esetén a legmegfelelőbb, személyre szabott célzott terápia megtalálása. Ehhez informatikai megoldásokra van szükség.

Éppen ilyen megoldást mutat be egy hazai alapítású start-up vállalkozás, az Oncompass Medicine Zrt. A hazai informatikusok, molekuláris biológusok és orvosok olyan szoftvert fejlesztettek, melynek segítségével a kezelőorvosok gyorsan megkereshetik akár egy okostelefonnal, hogy az adott mutáció esetén milyen hatóanyagokkal kapcsolatban áll rendelkezésre orvosi információ.

További előnye az Oncompass Calculatornak, hogy mivel több ezer orvos egyszerre használhatja, az orvosok kollégáik tapasztalataira is rákereshetnek az adott ritka daganattípussal kapcsolatban. A rendszeren keresztül hatékonyan tudnak konzultálni, hogy ugyanazt a sikeres kezelést választhassák, és elkerüljék ugyannak a hatástalan kezelésnek az ismétlését. Azok a betegek is hozzájárulhatnak az orvosi tapasztalatokhoz, akiknél ma még nem sikerül hatékony terápiát találni, ezáltal minden egyes beteggel közelebb kerülhetünk a daganatok sikeres kezeléséhez.

Ez különösen fontos annak ismeretében, hogy a daganatok több mint felében található olyan mutáció, ami önmagában kevesebb, mint 1 százalékában fordul elő.


Forrás: hirado.hu

Kulcsszavak: egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14