Az Ericsson már a negyedik generációnál tart

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 4. 09:02
A világ legnagyobb telefonkészülék és -infrastrutktúra-gyártója, a svéd Ericsson bejelentette, hogy megkezdte a mobiltelefonok negyedik nemzedéke fejlesztésének előkészületeit. A negyedik generációs kapcsolati sebesség az ötvenszerese lesz a harmadik generációs hálózatokon lehetségesnek, és első ízben tesz majd lehetővé háromdimenziós képmegjelenítést.
A harmadik generációs hálózatok várhatóan jövőre kezdenek megjelenni Európában, az idei, rekordösszegeket hozó koncessziós árverések után. Hakan Eriksson, az Ericsson kutatási főnöke elmondta, hogy a negyedik generációs készülékek kevésbé függnek majd a menüktől és a görgetéstől. - A telefon képes lesz maga felismerni, hogy használója a tulajdon garázsajtaja előtt áll-e, vagy egy nagyáruházban akar-e vásárolni valamit.

A kutatási vezető megnyugtatásul elmondta azt is, hogy a mobiltelefon-rendszerek fejlesztési ideje legalább tíz év, úgyhogy azoknak a cégeknek, amelyek az idén százmilliárdokat fizetnek a harmadik generációs (UMTS) koncessziókért Európa-szerte, talán lesz idejük élvezni befektetésük gyümölcseit. A svéd vállalatnál 1991-ben kezdtek gondolkodni a harmadik generációs rendszeren, éppen akkor, amikor a második generációs GSM-rendszer kezdett elterjedni - emlékeztetett Eriksson.

Hakan Eriksson azt jósolta, hogy a negyedik generációs rendszer 2011 körül lesz működőképes, és építeni fog a harmadik generációs vállalkozás második fázisára, amikor minden hálózat internetprotokol-telefonkapcsolaton alapul majd.

A harmadik generációs hálózatok másodpercenként 2 megabites sebességet tesznek lehetővé - ez a mainak a 200-szorosa. A negyedik generációs sebesség másodpercenként 100 megabites lehet.

Az Ericsson előrejelzése szerint a mobilelőfizetők száma a mostani 600 millióról 1 milliárdra nő két éven belül, és 2003-ban a mobiltelefonos internethasználók száma első ízben meghaladja majd a vezetékes internethasználók számát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55