Előny a megrendelőnek - előny a fogyasztónak

Netmarketing

Galvács László, 2000. október 5. 22:14
Nem lehet véletlen, hogy több mint 170, online marketing és piackutatás iránt érdeklődő szakembert vonzott szeptember 28-án a TNS Interactive Internet Szemináriuma. Az internet forradalma ugyanis alapvetően megváltoztatja a kommunikációval, a médiával, a szórakoztatóiparral és a kereskedelemmel kapcsolatos eddigi elképzeléseinket. A világháló használatának gyors növekedésével új lehetőségek kínálkoznak a marketingben, az üzleti vállalkozások növelhetik értékesítési lehetőségeiket, szorosabbá tehetik kapcsolataikat a fogyasztókkal.
A Taylor Nelson Sofres (TNS) Interactive célja éppen az volt a fórummal, hogy segítsen az internetben rejlő lehetőségek jobb kiaknázásában. Az internet magyar gazdaságra gyakorolt hatásának elemzésén belül részletesen foglalkoztak az online és offline termékek, illetve szolgáltatások összehangolásával, azok bővítésének lehetőségével, az online marketingkommunikáció hazai fejlődésével és nem utolsósorban az online piackutatás új eszközeivel. Az előadók mindezt esettanulmányokkal, gyakorlati példákkal támasztották alá.

Az internet és az e-business világa alapvetően egy olyan világméretű interaktív kommunikációs közeg, amelyben a kommunikációval egy időben a személyre szabott vásárlás is megtörténhet, sőt egyre inkább meg is történik - utalt rá bevezetőjében Lengyel Emőke, a TNS Modus ügyvezető igazgatója. Amíg a marketingkutatók a hagyományos megközelítésben átlagfogyasztóról beszélnek és célcsoportokat vizsgálnak, addig az interneten lehetőség van minden egyes vásárló megismerésére, a vele való interaktív kapcsolatra, akkor és olyan formában, amikor és ahogyan a fogyasztónak leginkább megfelel.

A sikeres e-businesshez nagyjából ugyanarra van szükség, mint minden más jellegű kereskedelemhez. Érdemes azonban áttekinteni Lengyel Emőke összegzését: a végső fogyasztóra kell koncentrálni, meg kell ismerni igényeit, szokásait és viselkedését a vásárláskor, erre érdemes felépíteni a kommunikációs és értékesítési csatornát, tájékoztatni kell a vásárlót, hogy a rendelt áru vagy szolgáltatás éppen hol tart, mikor, hol és hogyan férhet hozzá, meg kell nyerni és lojálissá kell tenni a vevőt, személyre szabott ajánlatokkal újabb vásárlást lehet generálni, sőt az elégedett vevő újabb vevőt hozhat. A sikeres elektronikus üzletvitel nem nélkülözheti a megalapozott és megbízható piackutatást, amely figyelembe veszi az internet és az internetes fogyasztó specifikumait, amely a folyamat minden fázisában segíti a vevő igényeinek feltárását, szokásainak vizsgálatát, véleményének megismerését és viselkedésének folyamatos nyomon követését. Ehhez a hagyományos piackutatási módszerek mellett immár az újabb, speciálisan az internethez kapcsolódó módszerek is igénybe vehetők. Az internet új lehetőségeket teremt az adatgyűjtésre, új közeget nyújt a fogyasztók megkérdezésére, megfigyelésére, továbbá új lehetőségeket kínál az adatok, elemzések átadására.

Az internetezők elérésének ez a hatékony módja gyors, akár egyidejű adatszolgáltatást nyújthat, amely független a földrajzi távolságtól, kényelmesebb a vizsgálatba bevont embernek, hiszen ő dönthet a válaszadás idejéről, és mellesleg olcsóbb a megbízónak. Persze ma még vannak hátrányai is a hagyományos piackutatással szemben, például alacsony az internetezők száma Magyarországon, a megbízható mintavétel nagy szakmai körültekintést igényel, és kicsi a piacelemzők internetes kutatási gyakorlata. Mindemellett azt is megjegyezte az előadó, hogy sajnos sokan végeznek megalapozott szakmai ismeretek nélkül is internetes piackutatást.

Az előadók további érdekességekről tájékoztattak, és hasznos adalékokkal szolgáltak az online és az offline világ szimbiózisáról, az online kvalitatív technikákról és kvantitatív módszerekről. A Magyar Reklámszövetség Internet Tagozatának elnöke, Novák Péter pedig áttekintette a hazai online marketingkommunikáció fejlődését, és ismertette az MRSZ felmérését az online reklámpiac nagyságáról és jellemzőiről. Előadásában azt jósolta, hogy ezen a piacon a következő évben jelentős változások várhatók. Mindez pedig megerősíti a szeminárium szervezőinek véleményét: érdemes felfedezni az internet nyújtotta marketingkommunikációs értékesítési és piackutatási lehetőségeket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50