Vitákat kavar az online adó

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. október 5. 21:34
Európa kockázatos kereskedelmi háborút provokálhat az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben a kontinens kormányzatai nem dolgoznak ki megoldásokat az ÁFA beszedésére az online eladásoknál.
Ez év júniusában zárta le az Európai Bizottság az amerikai vállalatok előtt azt a jogi kiskaput, aminek kihasználásával elkerülhető volt az interneten keresztül vásárolt szoftverek és audió anyagok ÁFA vonzatának befizetése - állapítja meg a CNet. Döntésük szerint az amerikai vállalatok kiválaszhatják, melyik Európai Uniós országban akarják kifzetni az adót. Mostanáig számos vállalat kerülte el a fizetést, mivel a jelenlegi szabályozás szerint az internetes vásárláshoz nem kell cégbejegyzés.

De most az európai kormányoknak dobta fel ezzel a labdát a Bizottság. A kontinens kormányzatai egyszerű ok miatt ellenkeznek: az ÁFA mértéke országról országra változik, 15 és 25 % között. Ebből nyilvánvalóan mindenki majd Luxemburgban akarja majd bejegyezni magát, ahol az ÁFA csak 15%. Ez a kiesés csapást jelenthet az európai országok adóbevételeire. Véleményük szerint az USA-beli cégeknek minden európai országban be kellene jegyezniük magukat.

"A tagok csupán kis többsége van a francia javaslat mellett. Ez nem egyhangú vélemény" - nyilatkozta az Európai Bizottság hivatalnoka. Két főbb dolgot kell megbeszélnie a miniszteri munkacsoportoknak. Az első a torta felosztása. Miközben a francia javaslat megoldana sok gondot, addig a nyilvánvalóan nem unión belüli cégeket diszkrimináló volta miatt lehetséges, hogy nem felel meg a világkereskedelmi szabályoknak. Alternatíva lehet a belgiumi delegáció javaslata, mely szerint a nem-EU vállalatok csak egyik országban jegyzik be magukat, de a bevételeket elosztják.

Az Unió adózási biztosa, Frits Bolkestein előre látja a javaslat elfogadásával szembeni kifogásokat. "A bizottsági tagok fő célja a digitális kereskedelemről szóló egyértelmű szabályozás kidolgozása. Az eddig kidolgozott könnyítések, mint az egy helyen történő regisztráció és az ezzel járó dolgok vitákat fognak kavarni."

A hagyományos információs forrásokat segítő, és új üzleti modellek kifejlesztését támogató SIIA (Software Industry and Information Association) üdvözölte a Bizottság szándékát az ÁFA-struktúra átdolgozására, de határozott óvatosságra intett a többszörös regisztráció bevezetésével szemben.

Kulcsszavak: jog e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50