Korszakos termékcsalád, avagy a netjövő

NET Enterprise 2000

, 2000. október 22. 22:50
Az elkövetkezendő évek egyik legjelentősebbnek ígérkező irányvonaláról adott tájékoztatást a Microsoft Magyarország Kft. október 12-én az Erkel Színházban megtartott egész napos rendezvényén.
A .NET kezdeményezést idén júniusban jelentette be a Microsoft, amellyel a cég azt kívánja jelezni, hogy fejlesztéseinek középpontjában ezentúl kimondottan a világháló áll, mivel a redmondi menedzsment az eddigi komputer- és internethasználatot messze meghaladó lehetőségeket lát a számítógépes és hálózati technológiák új generációjának együttes kidolgozásában és alkalmazásában.

A múlt csütörtöki bejelentés középpontjában a .NET új nagyvállalati szervercsaládjának magyarországi bevezetése, valamint a futtatására alkalmas hardverek bemutatása állt. Az Enterprise 2000 alapja a Windows 2000, így a felhasználónak minden eszköz rendelkezésére áll, hogy aktív részese lehessen az e-businessnek. Ezzel a vállalati felhasználók számára olcsóbb, rugalmasabban felépíthető rendszerek hozhatók létre.

A .NET Enterprise 2000 szerverek olyan szoftverplatformot alkotnak a világhálón, mint amilyen korábban a Windows operációs rendszer volt a személyi számítógépeken. Ma már nem a PC számít hardverplatformnak, hanem maga a hálózat, és ez a felismerés arra késztette a Microsoftot, hogy szabványos szoftvereszközöket fejlesszen ki. A .NET új alkalmazási és felhasználási platformot, valamint teljesen új használati és működtetési szokásokat kínál, ami a teljes internet valamennyi eszközének szerves része lehet a mindenkori legnagyobb méretű webhelyektől a hordozható készülékekig, a mobiltelefonokig és palmtopokig.

Az Enterprise 2000 szerver bemutatása után Hercegh Tamás, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója röviden vázolta a .NET vízió lényegét is: az új irányvonallal a Microsoft azt a rugalmas és hatékony informatikai infrastruktúrát kívánja biztosítani a vállalatoknak és vállalkozásoknak, amellyel sikeresen vehetnek részt az új gazdaságban.

"A .NET koncepciónak köszönhetően a következő két-három évben az informatika mint infrastruktúra nagyobb változáson megy keresztül, mint az elmúlt 20 évben" - jellemezte Hercegh Tamás az új hálózati szerverplatform jelentőségét, majd hozzátette, hogy a.NET több fogalmat foglal egybe: a .NET Enterprise kiszolgáló-termékcsaládot, a .NET keretrendszert, a .NET hálózati szolgáltatásokat, valamint a .NET fejlesztőeszközt.

Erényi István, az informatikai kormánybiztosság főosztályvezetője azt emelte ki, hogy a .NET stratégiai jelentőséggel bír a jövő informatikai világának kiépítésében, mivel a felhasználó tartózkodási helyétől és az információk keletkezésének helyétől függetlenül bármikor hozzáférhet a számára fontos adatokhoz. Mindez a költséghatékonyság szempontjából is fontos, hiszen a .NET szolgáltatásai igény esetén bérbe is vehetők.

Beck György, a Compaq Magyarország Kft. vezérigazgatója többek között az Enterprise 2000 futtatására alkalmas, 32 processzorral épített, nagy megbízhatóságú szervert mutatta be röviden, és szólt arról, hogy a jövőben is folytatódnak a közös fejlesztések.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50