Minden évben milliárdos veszteséget okoz az átlag felhasználókat érintő kiberbűnözés

Az áldozatok átlagosan 140.000 Ft értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén és közel fele gondolja úgy, hogy a bankok automatikusan visszafizetik ezeket a károkat

forrás: Prím Online, 2017. január 24. 08:29

Évente több ezer internet felhasználót fosztanak ki teljesen a kiberbűnözők. A Kasperksy Lab által készített kutatás eredménye azt mutatja, hogy az áldozatok több mint a fele (52%) csak részlegesen, vagy semennyire nem kapták vissza az ellopott pénzt.

Minden évben milliárdos veszteséget okoz a sokszínű és kifinomult kiberbűnözés, amely a fogyasztókat érinti, legyen szó pénzügyi visszaélésről vagy személyes adatok ellopásáról. Ez az összeg a valóságban jóval több lehet, ugyanis számos eset marad észrevétlen és/vagy megoldatlan.

 

Úgy tűnik, továbbra is nagyon jövedelmező a kiberbűnözés: a kutatás eredményei alapján az áldozatok átlagosan 140.000 Ft értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén, minden tizedik válaszadó majdhogynem 1.5 millió Ft-os veszteségről számolt be.

 

A felhasználók nagy többsége (81%) végez pénzügyi tranzakciót online, és 44%-a tárolja pénzügyi adatait mobil készülékeken. Mivel egyre több felhasználó használ online felületet a pénzügyi tranzakciókhoz, a kiberbűnözők folyamatosan keresik a lehetőségeket, miként tudják feltörni ezeket a fiókokat. Mindenki számára fontos, hogy megbízható informatikai védelemmel rendelkezzen, hogy megvédje adatait és pénzét, ennek ellenére a felhasználók csupán 60%-a gondoskodik minden eszközének védelméről (asztali számítógép, laptop, pendrive, okostelefon, okostévé stb.).

 

http://www.cyberwar.news/

 

Az online biztonsághoz való hozzáállást gyakran befolyásolja az a tévhit, miszerint az ellopott pénzt vagy adatokat automatikusan visszatérítik. A válaszadók közel fele (45%) azt feltételezi, hogy a bankok automatikusan visszafizetik a kiberbűnözők által okozott pénzügyi károkat, de a felmérés összegzése alapján kiderült, hogy az áldozatok több mint fele soha vagy csak részben kapta vissza pénzét. 

 

"A kiberbűnözők folyamatosan új módszereket keresnek, hogy kihasználják és megtévesszék a fogyasztókat, épp ezért nagyon fontos minden internet felhasználók számára is, hogy védve legyenek. A kiberbűnözők pénzügyi bűncselekményeket végrehajthatnak rosszindulatú programmal, adathalászattal, mobilbank fiók feltöréssel stb. Ne gondolja senki, hogy az ellopott adatokat vagy pénzt visszatérítik. A legjobb módja, hogy megőrizzük pénzünket az interneten, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá azáltal, hogy speciális szoftvereket használunk, amely megvédi a személyazonosságunkat és szenzitív adatainkat a bűnözőktől." – mondta Vjacseszlav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab Anti-Malware Kutatócsoport vezetője.

 

A „Kaspersky Safe Money” az egyik legfontosabb része a Kaspersky Lab otthoni termékeinek, mint például a „Kaspersky Total Security”-nek, amely egy olyan pénzügyi biztonsági szolgáltatás, melynek célja az online pénzügyi műveletek védelme. Számos független kutató szerint ez egy olyan megoldás, amely hatékonyan védi a felhasználókat a pénzügyi visszaélésektől. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15