Gartner Group: szakemberhiányra kooperáció?

FeriMesz , 2000. november 8. 11:16
A számítógépes szakemberek hiánya a Gartner Group tanácsadó cég szerint a vállalatok kooperációjára, a régi cégstruktúráktól való eltérésre sarkall.
"Minden cég panaszkodik, hogy kevés a szakember - viszont mindenki mindent egyedül akar elintézni" - mondta Andy Kyte, a Gartner Group elemzője hétfőn Cannes-ban egy technológiai kongresszuson. "A túléléshez azonban elengedhetetlen lenne az együttműködés és a megfelelő partner kiválasztása" - tette hozzá.

"A vállalatoknak elsőként azt kellene felismerniük, hogy mindig van olyan másik cég, amely jobban csinálja" - véli Kyte. A Gartner információi szerint a világgazdaság idei kiadásainak több mint 50 százalékát tette ki a külső cégek és szolgáltatások technológiájába befektetett pénz. A cégek egyre inkább a legfontosabb üzleti területekre koncentrálnak, az egyéb feladatokat partnereikre bízzák. A specializálódott szolgáltatók hatékonyabban dolgozzák ki a vállalatok technikai infrastruktúráját, ill. a szakképzett munkaerő hiányát is jobban tudják kezelni. Egyre fontosabbak lesznek a cégeken belül azok a dolgozók, akik a partnereket koordinálják.

Azoknak a cégeknek, amelyek számítógépes szakemberekre vannak utalva, a Gartner szerint számolniuk kell az egyre erősödő szakemberhiánnyal. "A következő öt évben szinte minden cégnél pl. a tervezett 10 helyett csak 7 ilyen típusú állást tudnak majd betölteni" - mondta Peter Sondergaard, a Gartner európai piackutatója. A vállalatoknak nemcsak be kell fektetniük továbbképzésbe - az egész munkát át kell szervezniük. Például virtuális munkacsoportokat kellene létrehozni, amelyeknek tagjai különböző helyeken szükség szerint egyénileg, személyesen dolgoznak, az interneten keresztül pedig közös munkákat vállalhatnak.

A franciaországi Cannes-ba november 9-éig több mint 4000 menedzser, specialista érkezik, akik a "behálózott" gazdaság cégekre és a társadalomra irányuló hatásait vitatják meg. A Gartner Group által rendezett szimpózium a szakma egyik legfontosabb ilyen típusú rendezvénye.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55