Titánok küzdelme

Legfrissebb hírek a kiállításról

Zsigó József, 2000. november 14. 22:42
Ismét egymásnak feszült a Microsoft és az Oracle: a Comdex jó alkalomnak bizonyult, hogy mindegyikük kifejtse - néha egymással szöges ellentétben álló - véleményét a PC jövőjéről. Megszólalt a VA Linux főnöke, Augustin is, aki viszont attól tart, hogy a nagyok kíméletlenül maguk alá gyűrik a kicsiket.
Larry Ellison beszédében ismét síkra szállt amellett, hogy a PC-knek egyszerűeknek, standardizálhatóknak, sorozatban gyárthatóaknak kell lenniük, olyanoknak, mint egy Sony tévé vagy egy Ford autó, ahhoz, hogy elérjék a széles tömegeket. Szerinte a hétköznapi embert nem érdekli, hogy fáradságos munkával személyre szabja az általa kiválasztott szoftvereket. Ő használni akarja azokat minél előbb, sőt azonnal. A munka nehezét rá kell bízni egy nagy tudású központi gépre. Ezzel érhető el, hogy minél előbb mindenki rákapcsolódhasson a webre. Szerinte a Windows 2000 túlságosan is bonyolult, különben se lesz szükség rá, ha megvalósul a teljes netre kapcsolódás.

Gates ezzel szöges ellentétben arról beszélt, a PC-knek egyre intelligensebbeknek kell lenniük. Természetesen ő sem tagadta, hogy szükség van egy nagy teljesítményű központi szerverre, ahol az adatok többsége megtalálható, de ahhoz, hogy ebből a tömegből ki lehessen választani a számunkra fontos információt, szükség van - és egy darabig még lesz is - egy gyors, okos PC-re.

Ellison szerint a Microsoft azért ragaszkodik ehhez az elavult nézethez, mert akár egy pillanatra is képtelen megfeledkezni az óriás hasznot hozó Windows operációs rendszeréről.

Steve Ballmer nem hagyta ki a lehetőséget, hogy újra kritizálja Ellison elképzeléseit. Szerinte az eddigi tervek - pedig már hét éve próbálja azokat megvalósítani - tervek maradtak. Nem lett semmi az NC tervből, és mára szinte a Raw Iron elképzelés is feledésbe merült. A Microsoft szerint a tömeg intelligens PC-ket akar. Minek küzdeni az ár ellen? Ballmer szerint 2-2,5 évenként tovább kell fejleszteni a Windows operációs rendszert, közben pedig frissítéseket kell kibocsátani. Szerinte a világszerte csökkenő PC-eladások ideiglenes megtorpanást, nem pedig trendváltozást mutatnak.

Interjút adott a Comdex újságjának Larry Augustin, a VA Linux alapítója. Kitért arra, hogy a nyílt forráskódú szoftvereket gyártó cégek nehezebb helyzetben vannak, mint a nagyok, mert későn indultak, és a piacot ekkorra gyakorlatilag már felosztották egymás között az óriások. Szerinte különösen veszélyes a Microsoft .Net programja, mert az új monopólium kialakulását segíti elő, és lehetetlenné teszi, hogy azok a cégek, amelyek nem a mindent egybe ötvöző, új fejlesztésű Internet Explorert választják, a piacon maradjanak. A riporter kérdésére elmondta, a problémát annyira súlyosnak látják, hogy akár bírósághoz is fordulhatnak a Microsoft ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14