Hogyan járult hozzá a Microsoft az emberek mindennapjainak megkönnyítéséhez?

Bill Gates esszéje a Microsoft fennállásának 30. évfordulója alkalmából

forrás Prim Online, 2005. szeptember 27. 09:50
Steve Ballmer és jómagam gyakorta csak arra összpontosítunk, hogy milyen lehetőségeket rejthet a számítástechnika a jövőre nézve. Úgy vélem, egy pillanatra érdemes megállni, és átgondolni azt is, hogy fennállása óta milyen eredményeket ért el a Microsoft és hogyan járult hozzá az emberek mindennapjainak megkönnyítéséhez.
A Microsoft idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, ezért visszatekintve különösen jó érzés azt látni, hogy az utóbbi három évtized során mekkora haladást ért el a számítástechnika, hogyan alakította át életünket, és az elkövetkező években miként fog hozzájárulni a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez.

A Microsoft alapításának évében, 1975-ben nagy álmaink voltak a számítógépekkel kapcsolatban. Az a hit vezérelt bennünket, hogy egyszer majd „minden munkaasztalra és otthonba számítógép fog kerülni”. Amikor a számítógépek még hűtőszekrény nagyságúak voltak, sokan azt gondolták, ez az elképzelés lehetetlenség. Sőt, a kezdetekkor a legtöbb ember a számítógépeket olyan technikai erőforrásoknak tekintette, amelyeket kizárólag a nagyvállalatok tudnak hasznosítani.

Az elmúlt 30 év során a PC a hobbi-felhasználók játékszeréből olyan csodálatos eszközzé vált, amely lehetőséget nyújt a kommunikációra, a szórakozásra és a hatékonyság fokozására egyaránt. A Microsoft időközben programozási eszközöket előállító kis cégből globális nagyvállalattá fejlődött, amely a szoftverek kiemelkedően széles palettáját fejleszti. Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatunk Magyarországon is képviselteti magát. Nagy örömünkre szolgál, hogy 1993-as megalakulása óta a Microsoft Magyarország töretlen lendülettel valósítja meg a Microsoft Corporation innovációs terveit és sikerrel honosította meg Magyarországon az informatikai kultúrát.

A fejlett országokban ma már szinte mindenhol személyi számítógépeket látunk. A PC-k a család összes szórakozással – így a televíziózással, filmnézéssel, fénykép-kezeléssel és zenehallgatással – kapcsolatos igényeit kielégítik. A fejlett technológia emellett hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy még többet tanuljanak, kapcsolatot teremtsenek egymással, illetve gyorsabban és egyszerűbben végezzék feladataikat. A világ legnagyobb vállalatai PC technológiára épülő kiszolgálók hadára építik működésüket. A személyi számítógépek a világ minden táján az infómunkások nélkülözhetetlen eszközévé váltak. Ami azonban ezzel kapcsolatban leginkább lenyűgöz, hogy még rengeteg felfedeznivalónk maradt a PC-kben rejlő óriási lehetőségek maradéktalan kiaknázásához.

Azokban az országokban, ahol a számítógép-használat a mindennapok részét képezi, az elkövetkező évek során a technológia állandó befolyással lesz az emberek életére és munkavégzésük módjára. A digitális szórakoztatás minden korábbinál nagyobb felhasználói élményt fog nyújtani, kezdve a részletesen kidolgozott virtuális világokban játszódó videojátékoktól, egészen a zenehallgatást, a digitális televíziózást és a filmnézést biztosító programokig és eszközökig.

Az irodai szoftverek és az üzleti hatékonyságot biztosító alkalmazások új generációi nagy teljesítményű, webes szolgáltatásokra épülnek és számtalan különféle eszközön érhetők el. Ezek az alkalmazások gondoskodni fognak arról, hogy az irodai dolgozók minél könnyebben léphessenek egymással kapcsolatba és hozzáférjenek a munkájuk elvégzéséhez szükséges adatokhoz. Így az üzleti folyamatok minden típusához, illetve az egyes munkakörökhöz testreszabott szoftver áll majd rendelkezésre. Ezek a fejlesztések a rugalmasság és a hatékonyság új szintjét fogják a cégek számára biztosítani – a kis- közepes- és nagyvállalatok számára egyaránt. Ez elsősorban a kisvállalkozások számára jó hír, akik ezen nagy teljesítményű technológiák használatával költséghatékony módon növelhetik piaci szerepüket és olyan képességekre tehetnek szert, amelyekre a múltban csak a nagyvállalatoknak volt lehetőségük.

A fejlődő világ előtt is új lehetőségek nyílnak. Ezekben az országokban élő emberek százmilliói még soha nem használtak személyi számítógépet. A fejlődő világ folyamatosan erősödik, és egyre mélyebben integrálódik a világgazdasági folyamatokba. A világ e régióiban a számítógépek segítik elő az emberekben rejlő lehetőségek kibontakoztatását és a világgal való kapcsolatteremtést.

A technológia gyors ütemű fejlődéséről

A számítástechnikai eredmények nagy része a hosszú távú és átgondolt technológiai elképzeléseknek és ezek megvalósításába fektetett többéves kitartó munkának köszönhető. A kilencvenes évek végén az internet rendkívül gyors és széles körű terjedését több évtizedes kutatás és fejlesztési munka tette lehetővé.

Mindez igaz a Microsoft esetében is: a mérföldkőnek számító alkalmazások kifejlesztése hosszú években, nem pedig hónapokban mérhető. Hittünk a „pen computing” (toll alapú számítástechnika) ígéretében, és hosszú évek munkája eredményeként a táblaszámítógép egyre gyakoribb látvány az irodákban és osztálytermekben. Másik nagy álmunk az interaktív televíziózás, ezzel kapcsolatos hosszú távú befektetéseink az utóbbi időben kezdenek beérni: egyre szélesebb körben válik elfogadottá az IPTV, amely forradalmasítani fogja a televíziózást.

Jelentős erőforrásokat fektetünk a grafikus felhasználói felületek és a webes szolgáltatások technológiáiba – a Microsoftnál elért eredményeink közül talán ezekre vagyok a legbüszkébb. Nagy öröm lesz látni, ahogyan mindennapos eszközökké fejlődnek az emberek életében. Legújabb hosszú távú kutatómunkánk középpontjában a számítógépek szövegértése, a beszéd és a tanulási képesség áll. Mindez véleményem szerint új korszakot nyit iparágunk növekedésének és fejlődésének történetében.

Az innováció azonban nem jár kockázatok nélkül: számos olyan tényező van, amelyek hátráltathatják a számítástechnika jövőbeli fejlődését. Folyamatosan növelnünk kell a számítástechnika iránti bizalmat azáltal, hogy megvédjük a felhasználókat a vírusokkal, a kémprogramokkal és egyéb biztonsági kockázatokkal szemben, valamint együttműködünk az iparág többi szereplőjével és a kormányzati szervekkel a felhasználók személyes adatainak védelme és gyermekeink biztonságos online időtöltésének érdekében.

Fejlesztéseinket olyan irányba is elő kell mozdítanunk, hogy kielégítsük mindazon milliók sajátos igényét, akik számára új a számítógépek világa. Ezt a lakókörnyezetükhöz illeszkedő eszközök és az anyanyelvükön használható programok létrehozásával igyekszünk elérni. Iparágunk folyamatosan azon dolgozik, hogy a számítógépek használata egyszerűbb, és beszerzésük olcsóbb legyen.

Sokszor említettem már, hogy egy „digitális évtized” közepén járunk, egy olyan korszakban, amikor a számítógépek valóban munkánk és életünk középpontjába kerültek. A számítógépek már most is nagyon hasznosak számunkra, de 2010-re nehéz lesz elképzelni, hogyan is boldogultunk azelőtt nélkülük. Néhányan biztosan azon tűnődnek, vajon 30 évnyi innováció után lelassul-e a Microsoft. Én azt gondolom, igazán csak most lendülünk bele.

Bill Gates
Kulcsszavak: Bill Gates trend Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50