High-tech idősotthon - robotháziállatokkal

FeriMesz , 2000. november 26. 21:14
Asimo rumba hangjaira táncol, robotkollégája, az SDR-3X focizás közben patetikusan az ég felé emeli karját győzelemkor. Az utóbbi nem egy sci-fi film jelenete, hanem a japán robotok újjászületett generációjának első lépései. A távol-keleti high-tech nemzet fejlesztőlaboraiban folyik manapság az ipari robotok és az ember mechanikus-elektronikus robottársainak lélegzetelállító evolúciója.
Eme fémlényeknek a jövőben már nem "rabszolga"-szerepük lesz, hanem partnerként segítenek majd az embernek a háztartásban, vagy az idősek ápolásában. A Matsushita Electric elektronikai óriáscég a jövő év decemberében high-tech idősotthont tervez létrehozni Oszakában. Itt mind a 103, internetes összeköttetéssel felszerelt szobában beszélő robotháziállatok lesznek.

"A robotipar nagyobb lesz, mint a személyi számítógépeké" - jósolja Toshidata Doi, a Sony elektronikai óriásvállalat elnöke a szórakoztató robotokkal kapcsolatos legnagyobb vásáron, amely november 26-án zárta be kapuit Jokohamában. Doi a híres robotkutyus, Aibo szellemi atyja, amelyből a Sony az elmúlt év óta 45 ezer darabot adott el. Nem régóta kapható Japánban a második generációs Aibo, amely a macska és kutya tulajdonságait is hordozza, és érzéseket is ki tud mutatni.

"A robotok boldogítják az embert, enyhíthetik gondjaikat" - véli a Sony menedzsere, Doi. A japán high-tech nagyvállalatok szerint a robotok aranyló gazdasági jövőt jelentenek. Az ipari robotok terén Japán már világelső. 1999 végén a Toyo Keizai című gazdasági újság szerint 740 ezer ipari robotot használtak a világon, ezeknek több mint 50 százalékát (400 ezret) Japánban. A high-tech ország tett egy lépést előre, látó, beszélő, érző robotokat hoz létre a mindennapi ember számára. Doi bemutatta az SDR-3X prototípusát. Az 50 cm magas Sony Dream Robot 24 helyen hajlik, tud táncolni, focizni, új hangfelismerő rendszere által pedig 20-féle szóra reagál, válaszol. A Honda autógyár 120 centiméter magas humanoid robotja, Asimo majdnem olyan gyorsan mozog, mint a hús-vér ember.

Európában is fejlesztenek robotokat, például űrkísérletek céljára. "Mégis csak a japánok dolgoznak olyan szorgalmasan a robotállatkákon, humanoidokon" - állapította meg Yoshiaki Shirai professzor, a Mesterséges Intelligencia Társaság elnöke. Míg az európai könyvekben, filmekben a robotok gyakran az emberiség elpusztítóiként jelennek meg, a rajzfilmek és képregények országában, Japánban éppen ellenkező arcukat mutatják a robotok: kedvesek, jó szándékúak. Ez lehet a buzgó fejlesztés oka. A japánok anyagi sikereket is remélnek a robotfejlesztéstől. Az NEC a közelmúltban mutatta be Robo-Ei-R100 nevű robotját, amely mindenhova elgurul a házban, emberi arcokat ismer fel, az embereket keresztnevükön kérdezi, tehet-e értük valamit. Akis robotok távirányítókat működtetnek, a családtagoknak felolvassák az érkezett e-mailt. A Takara játékcég robothalakat gyárt.

Az eddig csak prototípusként bemutatott szolgálati robotok hozzászoktatják az embereket a tudathoz, hogy a jövőben együtt élünk majd velük. Ahhoz azonban, hogy az emberszerű robotok a háztartásban vagy a munkahelyen ténylegesen emberek között élhessenek, a szakértők szerint "finomabb érzésűek" kell, hogy legyenek. Még túl veszélyes lenne, ha ezek a bádogóriások ápolásra szoruló embereket fürdetnének, vagy egyszerűen csak kószálnának a házban.

Kulcsszavak: trend Matsushita Sony játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50