Tajvani chipgyártók Kínában

Zsigó József, 2000. december 8. 20:46
A tajvani Semiconductor Manufacturing International megkezdi a chiptervezést és gyártást Kínában. Szerintük a világszerte lanyhuló kereslet nem észlelhető az óriás országban.
A Motorola és a NEC mellett legutóbb a Nortel is chipgyártó részleget nyitott Kínában, amelyet a Mosel Vitelic, Tajvan egyik legnagyobb memóriagyártója megvásárolt. A tajvani hatóságok tiltják a fejlett technológia exportját a rivális testvér országba, de a chipgyártók különböző trükkökkel ezt sikeresen kijátsszák. A legutóbbi, Sanghajban létesített üzemet például a kínai miniszterelnök fiának a támogatásával nyitották meg.

Piaci elemzők szerint ma Kínában inkább a chiptervezésbe érdemes beruházni, mert az infrastruktúra hiánya itt nem akadály. Csak az utóbbi hat hónapban 61 új chiptervező iroda nyílt az ázsiai országban. A chipek többségét ma még főleg a szórakoztatóeszközökben (mint például a karaokee mikrofonok) használják fel, de egyre nő az igény az egyedi tervezésű chipek iránt. Ezeket viszont leggyorsabban és leghatékonyabban helyben lehet elkészíteni. A munkaköltség a chip árának mindössze 6 százalékát teszi ki, inkább a speciális alkalmazási területek azok, amelyek miatt a nagy gyártók most Kínát annyira ostromolják – írja CNet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14