Konferencia a liberalizálódó távközlési piacról

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 12. 12:20
A távközlési piac liberalizációjával mind a szolgáltatások minősége, mind pedig az azokhoz való hozzáférés lehetősége javul - mondta Frischmann Gábor, a Hírközlési Főfelügyelet(Híf) elnöke hétfőn, Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Az "Új stratégiákkal a liberalizált telekommunikációs piacon" című konferencián a Híf elnöke hangsúlyozta, hogy e kettős hatást váltja majd ki a várhatóan 2002-ben életbe lépő egységes hírközlési törvény. A törvény ugyanis elősegíti a piaci verseny kialakulását a távközlési szektorban, s a remélhetően kialakuló kedvezőbb árak minden bizonnyal javítják majd a hozzáférési arányt is.

- Így nem csak a már most távközlési kapcsolattal rendelkezők megelégedettsége nő, de csökken a szolgáltatásból a földrajzi vagy szociális helyzetük miatt kimaradók száma is - emelte ki Frischmann Gábor.

A liberalizált piacról szólva jelezte: az új jogi keretek egy olyan aszimmetrikus szabályozást valósítanak majd meg, amely az erősebb szolgáltatásokra nagyobb terhet, több kötelezettséget ró.

- A törvény hatályba lépését követően megszűnik a Matáv monopolhelyzete, s az újonnan belépő szolgáltatók, a mobiltársaságok, valamint a területi koncessziós társaságok között esélyegyenlőség alakulhat ki - szögezte le a Híf elnöke.

Hozzáfűzte: nemzetgazdasági szempontból is nagy jelentőségű a távközlési piac liberalizációja, hiszen a hatékonyság növekedésével a gazdaság minden szférájára kiterjedő, bár jelenleg is húzóágazatként szereplő telekommunikációs szektor még inkább hozzájárulhat a fejlődéshez.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság illetékese, Erényi István beszámolt arról, hogy az egységes hírközlési törvény tervezete már tárcaegyeztetésen van, így várhatóan a jövő év első felében az Országgyűlés elé kerülhet. - A piaci helyzet és a jogi szabályozás közötti harmónia egyre nehezebb fenntartása miatt azonban az új törvény hatályba lépéséig szükséges az érvényben lévő távközlési törvény módosítása is. Ezt valószínűleg 2001 elején fogadja majd el az Országgyűlés - tette hozzá Erényi István.

Kulcsszavak: Híf MEH MeH konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14