Kriz, az élősködő karácsonyi vírus

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 24. 09:14
Eljött a legvisszataszítóbb vírusprogramok ideje, hiszen a Kriz nevet viselő példány éppen a szeretet ünnepén, karácsonykor, december 25-én támad.
Az egyébként már lassan egy éve létező vírus várhatóan idén karácsonykor életre kel, köszönhetően azon képességének, hogy képes rátelepedni más, kevésbé ismert vírusokra is, így ezek segítségével olyan könnyen terjedhet, mint az influenza.

A W32.Kriz néven is ismert Kriz vírus annak a CIH vírusnak az alapjaira épül, melynek támadása 1998. április 26-án világszerte több ezer gépet érintett. Az antivírusszoftverekkel is foglalkozó Symantec cég most felhívja a számítógépes felhasználók figyelmét arra, hogy még karácsony előtt mindenképp ellenőrizzék át rendszereiket, és győződjenek meg arról, hogy vírusmentes a gépük. A Symantec egyébként gáláns módon azonnal kibocsátott egy ingyenes vírusellenőrző és vírusirtó programot, mellyel kiirtható a megfertőzött gépekről a Kriz vírus.

"Ezek a férgek természetüknél fogva nagyon gyorsan szaporodnak, terjeszkednek" - mondta Marian Merritt, a Symantec cég termékmenedzsere a ZDNet-nek. "Amint egy bármilyen 'vírusgazda vírus' bejut egy olyan gépre, melyen már rajta van a Kriz, akkor az azon nyomban elkezdi saját magán kívül a Krizt is terjeszteni" - mondta. A Symantec és a különböző cégek újabb vírusirtó szoftverei természetesen már mind képesek elbánni a Kriz vírussal.

A Kriz vírus úgy terjed, hogy ha valaki megnyit egy fertőzött állományt a gépén, akkor a vírus megváltoztatja az operációs rendszer kerneljét, valamint megfertőzi a különböző felhasználói programokat is. Egy gépben rövid idő alatt akár az összes merevlemezt is képes megfertőzni, és sajnos a különböző hálózatokon is könnyen terjed. A Symantec cég emlékeztet arra, hogy a fertőzött gépek egészen december 25-ig csak vírushordozók, és csak az adott napon lendül támadásba a Kriz. A cég emberei szerint a Kriz az adott napon felülírja a rendszerfájlokat és a számítógép BIOS-át is tönkreteszi.

Jelenleg két olyan vírusról tudnak, melyeket már megfertőzőtt a Kriz; az egyik a W32.Ska néven is ismert Happy99.worm vírus, a másik pedig a W32.hllw.bymer.worm nevet viselő vírus, így ezek is mindenhova magukkal viszik a Krizt. A Kriz vírus egyébként az elmúlt 24 órában felkerült a Worldwide Virus Tracking Center-féle vírustoplistára, melyen jelenleg egészen pontosan a nyolcadik helyen tanyázik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55