Jó tanácsok a kémszoftverek ellen

forrás Prim Online, 2005. június 19. 09:30
A Symantec a kém- és reklámszoftverek ellen az alábbi védekezést javasolja:
Legyünk tisztában a kém- és reklámszoftverek közötti különbséggel! A kémszoftvereket rosszindulatú támadásra és a személyazonosság ellopására, a reklámszoftvereket gyakorta marketingcélú adatgyűjtésre és jogba nem ütköző módon, rendszerint jóindulatú céllal használják.

A kém- és a reklámszoftverek a fájlmegosztó programokkal, az ingyenes letöltésekkel, a szabadszoftverekkel vagy az ingyen kipróbálható szoftverekkel (shareware), illetve az e-mailekben levő linkekre kattintással, vagy a közvetlenüzenet-rendszerek felhasználói programjaival egyaránt önműködően fel tudnak települni a rendszerünkbe. Ezért legyünk tisztában azzal és válogassuk meg, hogy mit telepítünk a számítógépre!

Nem szabad csak úgy, egyszerűen rákattintani a végfelhasználói licencszerződésnél (EULA) az „Elfogadom” gombra! Némely kém- és reklámszoftver a licencszerződés elfogadását követően, vagy annak mintegy melléktermékeként telepítődhet. Alaposan végig kell olvasni a licencszerződést, hogy mit ír a titkosságról! A szerződésben világosan benne kell lennie, hogy mit tesz a termék, és lehetőséget kell biztosítania az eltávolításra.

Óvakodjunk az olyan programoktól, amelyek reklámokat dobnak fel a kezelőfelületre! Sok kémszoftver azt figyeli, hogy miként reagálunk az ilyen reklámokra, és jelenlétük veszélyt jelent. Ha a program kezelőfelületén reklámok láthatók, akkor egy darabka kémszoftverrel állunk szemben.

Telepítsünk egy kémszoftverek és vírusok elleni, valamint tűzfalas védelmet nyújtó internetvédelmi programcsomagot! Frissítsük gyakran a víruselhárító programot!

Rendszeresen készítsünk mentést a legfontosabb információkról, és tartsuk azt biztonságos helyen! Rendszerünk és alkalmazásaink, különösen a böngészőnk legyen napra készen frissítve!

Szigorítsuk meg a böngésző védelmi beállításait!
Kulcsszavak: Symantec security vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50