Gyorsabban, gyorsabban! (II.)

A hálóolimpia éllovasai

Galvács László, 2001. január 5. 11:52
Előző számunkban megjelent összeállításunkat folytatva ezúttal a távközlési cégek konkrét kínálatát vesszük sorra. A bérelt vonali újdonságok mellett szót ejtünk a kábelhálózaton elérhető csúcsokról és a régióban elsőként bevezetett ADSL-ről is.
ADSL, amitől hasra esel

Közép-Európában elsőként a Matáv vezette be - NetExpressz néven - az ADSL technológián alapuló, gyors internet-hozzáférést biztosító szolgáltatást. Lényeges jelzők szerepelnek az előző mondatban: végre egy olyan technológia, amely kifejezetten a gyors internetezésre vágyókat szolgálja, amely könnyen elérhető, és ráadásul figyelembe veszi, hogy a vonalon futkosó információk java része a hálózat felől érkezik a gépünkre, míg visszafelé ehhez képest csekély mennyiségű bittel is kifejezhetjük kéréseinket.

Ezt a megosztottságot már a rövidítés első betűje is kifejezi, ugyanis az ADSL aszimmetrikus digitális előfizetői vonalat (Asymmetric Digital Subcriber Line) jelent. Az aszimmetria a NetExpressz esetében nagyjából 6:4 arányú. A Matáv a szolgáltatást három különböző csomagban kínálja, az elsőnél a "feltöltési" sebesség 64 kbps, a letöltési sebesség 384, a másodiknál 128, illetve 768 kbps, míg a NetExpressz III-nál a maximum 384 kbps-os "feltöltési" sebességhez 1500 kbps letöltési sebesség tartozik. A szolgáltatáscsalád elemei tehát a sebesség tekintetében a különböző felhasználói profilokhoz igazodnak, ugyanakkor különbözőek a csatlakoztatható PC-k számában is.

Az alkalmazott ADSL technológia a meglevő, rézvezetéken működő telefonvonalakat teszi alkalmassá a jelenleginél (dial-up, illetve ISDN) akár 20-szor gyorsabb internetezésre. A Matáv nagy sebességű ATM-platformja pedig a nagyszámú felhasználó kiszolgálásához szükséges jelentős átviteli kapacitásokat biztosítja. Az új szolgáltatással lehetővé válik az otthoni/irodai számítógép vagy akár egy lokális hálózat csatlakoztatása a telefonvezetékre.

Az első időszakban a Matáv az ISDN-re építve nyújtja a szolgáltatást, ezért a NetExpressz egyelőre Budapest meghatározott területein, meglévő ISDN-előfizetés mellett vehető igénybe, ott, ahol a műszaki feltételek adottak.

A NetExpressz használata egyáltalán nem zavarja vagy befolyásolja a meglévő ISDN-vonalon működő távbeszélő-szolgáltatást, így lehetővé válik a bérelt vonali interneteléréshez hasonló, állandó (always-on) internet-hozzáférés.

A széles sávú internet-hozzáférés új módszere jelentős minőségi változást jelent az eddig kapcsolt vonalon internetezők számára. A szolgáltatás által biztosított gyors kapcsolattal például online videoközvetítést vagy más multimédiás tartalmat lehet tökéletes minőségben nézni, nagyobb programokat, fájlokat lehet villámgyorsan letölteni. Ráadásul az ADSL-nek köszönhetően a számítógép be- és kikapcsolás közben folyamatosan online kapcsolatban van a világhálóval, ami jelentős mértékben átalakíthatja internetezési szokásainkat: nem kell többé a csatlakozás felépülésére várni, számítógépünk bekapcsolás után azonnali hozzáférést biztosít.

És végre egy olyan szolgáltatás, amelynél szemrebbenés, magyarázkodás, elő- és utókalkuláció nélkül közlik az árakat. A NetExpressz szolgáltatás díja egyszeri és havi díjtételeken alapul, független az átvitt információmennyiségtől és az igénybevétel időtartamától. Az egyszeri díj 45 és 75 ezer forint közötti, a havi díjak pedig 12 ezertől 75 ezer forintig terjedhetnek a kért sebességtől és a hozzáférések számától függően. Érdemes azonban érdeklődni, mert esetenként akár 30 százalékos kedvezményt is el lehet érni.

A "flate rate" díjazásnak köszönhetően sem kapcsolási, sem forgalmi díj nem terheli a szolgáltatás igénybevevőjét. A NetExpressz hozzáférési díjai azonban nem tartalmazzák az ISDN-vonal egyéb (előfizetési, beszélgetési, ISDN-modemes internetezési) díjait, valamint az internetszolgáltatók, tehát a tartalom ellenértékét sem.

Az új szolgáltatáscsalád bevezetése várhatóan felgyorsítja a távmunka és távoktatás hazai elterjedését, továbbá jelentősen kibővülhetnek a tartalomszolgáltatások, az elektronikus kereskedelem és az e-marketing lehetőségei is. Persze az igazi hasra esés csak akkor következik be, ha országszerte bármelyik telefon-előfizető igényelheti az ADSL-t. A Matáv mindenesetre nyitott arra, hogy nagykereskedőként a helyi telefontársaságoknak is elérhetővé tegye a szolgáltatást, igaz, ma még ő sem jutott túl a főváros határain.

Ah, ez az AH!

Érdekes metamorfózison ment át az elmúlt években az Antenna Hungária, bár nem egyszerű átalakulásról, sokkal inkább a profil megsokszorozódásáról van szó. Az egykori "műsorszóró vállalat" stratégiájának kiemelkedő pontja, hogy nagyobb távközlési szerepet kíván vállalni. Sőt ma már alternatív szolgáltatóként is mind gyakrabban emlegetik. Ezt újabban megfejelte internetjogosítványokkal, így már semmi akadálya, hogy kombinált, bérelt vonali internetet is kínáljon.

Kérdésünkre Gyurics Károly, a cég távközlési értékesítési igazgatója arról számolt be, hogy az Antenna Hungária Rt. professzionális internetes gerinchálózati szolgáltatásának bázisa egy országos kiterjedésű mikrohullámú összeköttetésekre épülő transzporthálózat, amelyet Budapesten optikai kábeles hálózat egészít ki. Mindez nagy sávszélességű BIX-kapcsolattal és a jelentős nemzetközi IP-rendszerekhez kiépített - szintén nagy sávszélességű - kapcsolattal rendelkezik. A vállalat ilyen hálózati háttérrel kínálja felhasználóinak a gyors internetszolgáltatást.

Professzionális hálózat-hozzáférési szolgáltatását kereskedelmi szempontból differenciáltan kezelik, attól függően, hogy az ügyfél milyen mértékben kér belföldi, illetve külföldi internetcsatlakozást. A szolgáltatások minden esetben forgalomtól független díjazásúak és - csomag szerint - garantált sávszélességűek. Az igénybevételhez elsősorban a kommunikációs csatorna, azaz a bérelt vonal kiépítésének fizikai lehetősége, továbbá a felhasználói oldalon egy router használata szükséges. Az igényelhető sávszélesség 64 kbps-től akár nx2 Mbps sebességig terjedhet.

Az árakra vonatkozóan az Antenna Hungária sem adott részletes választ, annyit sikerült megtudni, hogy tényleges igények esetén a konkrét helyszín ismeretében, tárgyalások alapján alakul ki a végleges ár. Az Antenna Hungária jelenleg 35 ügyfelének nyújt professzionális internet-hozzáférési szolgáltatást.

Vonalas és hullámos GTS

A GTS azt vallja, hogy a közép- és nagyvállalatok, valamint az állami szervezetek egyénre szabott távközlési és internetszolgáltatásokat igényelnek. Bérelt vonali internetszolgáltatásának alapja a GTS nagy sebességű páneurópai optikai gerinchálózata, amely garantált sávszélességű, minőségi nemzetközi internetkapcsolatot biztosít. A 155 Mbps sebességű nemzetközi kapcsolat mellett a GTS-DataNet a GTS saját optikai hálózatán keresztül kapcsolódik a magyar internethálózathoz (BIX).

A folyamatos webes csatlakozást digitális menedzselt bérelt vonalon vagy mikrohullámú csatornán keresztül biztosítják a GTS-DataNet központja és az ügyfél oldalán lévő router között. Az adatkommunikáció sebessége leggyakrabban 64 kbps és 2 Mbps között valósul meg, de természetesen ennél nagyobb sávszélességet is nyújtani tud a cég. A szolgáltatás havi átalánydíjas, tehát igénybevétele a használat mértékétől és a rajta forgalmazott adatok mennyiségétől is független költségekkel jár, a felhasználó előre tervezheti kiadásait. A szolgáltatás megrendelésekor jelentkező egyszeri installációs díj igény szerint a havidíjba építhető, így a megrendelőnek nem kell nagyobb kiadással számolnia a szolgáltatás indításakor sem. Figyelemre méltó, hogy a bérelt vonal esetleges kimaradásakor a díjmentesen biztosított tartalék ISDN-vonalon (backup) keresztül akadálytalanul folytatódhat a kommunikáció.

A távközlési összeköttetésen túl természetesen a szokásos netszolgáltatásokat is kínálja a "telepáros". A domainnév-szolgáltatás révén az előfizető saját internetes címen (www.vallalat.hu) tud megjelenni a világhálón. Az elektronikus levelezés postafiókjait (e-mail címek) a cég saját levelező (mail)szerverén keresztül osztják ki. A mail relay szolgáltatás automatikusan a vállalat saját internetes címére küldi el az összes elektronikus levelet, amely a cég saját névkiosztásának megfelelően jut el az egyes dolgozókhoz.

A GTS-DataNet díjmentesen vállalja az esetlegesen más távközlési alapszolgáltató felé történő teljes körű adminisztrációt és ügyintézést. Az ügyfél kérésére a csomag része lehet a szükséges eszközök, szoftverek beszerzése és telepítése, a router konfigurálása és a biztonsági tűzfalrendszerek kiépítése.

NovaNet, az új hálótárs

Bármennyire is kezdőnek titulálják a Novacomot a távközlési piacon, mégsem állt meg a kezdeti lépések után. Immár a hálón is keresi a helyét. "Az új média térhódításának még csak kezdetét éli" - állapította meg még a nyár derekán Schillinger Attila, a cég vezérigazgató-helyettese, majd hozzáfűzte: "A "dotkom-hullám" hamarosan elér bennünket, s nekünk szándékunkban áll, hogy legfelkészültebben a Novacomot érje." Szándékaik igazolására rögtön be is jelentették az Internet Solution Center megalapítását. Ez a technológia Magyarországon a legnagyobb sávszélesség-koncentrációt biztosítja, összesen 168 Mbps-t - állítják a cég vezetői. Az Internet Solution Center a hazai felhasználókat SDH-, ATM- és Ethernet-kapcsolattal köti össze a világ legjelentősebb internet alapú menedzselt hálózataival. A biztonságos és gyors megoldás a Novacom Telehouse szolgáltatásán keresztül valósul meg.

Ígéretek szerint az Internet Solution Center hamarosan teljes körű internetszolgáltatást tesz lehetővé, és Magyarország legkorszerűbb technológiáit biztosítja majd az egész telekommunikációs piacon.

Az Internet Solution Center tette lehetővé a Novacom legújabb szolgáltatásának bevezetését is. A NovaNet főleg az üzleti ügyfeleknek biztosít bérelt vonalas internetkapcsolatot. Egyedisége a sávszélesség rugalmasságában is megnyilvánul: az egyedi igénynek megfelelően választható a 64 kbps-től 155 Mbps-ig terjedő tartományban.

A szolgáltatásnak nincs havidíja, de az egyszeri belépés ellenértékét meg kell fizetni. A NovaNet különlegessége viszont, hogy csak a tényleges forgalom alapján számláznak, míg az internetkapcsolat folyamatosan rendelkezésre áll. A használati díj az igényelt sebességtől függően megabájtonként 60 és 80 forint közötti. A NovaNet új ügyfeleinek az elsődleges és másodlagos DNS-t és IP-címtartományt ingyenesen biztosítják.

Ezekhez az árakhoz viszont hozzá kell még számítani a bérelt vonal költségét, amely az egyedi igények szerint változik. Konkrét árak nélkül így csak azt lehet még megemlíteni, hogy a cég saját bérelt vonali szolgáltatását Novacom Connect néven kínálja. Ennek műszaki alapját a Novacom SDH-gyűrűje képezi.

Széles sávot kívánunk!

Autósoknak szokták kívánni indulás előtt, hogy "széles utat". Az internetsztrádára indulóknak éppen ilyet kínál a UPC Magyarországon megjelenő első internetszolgáltatása, a Broadband.

A magyarra fordítva széles sávot jelentő szolgáltatás a cég alaptevékenységéhez tartozó kábeltelevíziós hálózaton (tehát telefonköltség nélkül!) nyújt lehetőséget a világhálón található információs és multimédiás anyagokhoz való gyors hozzáféréshez, ráadásul - miként a tévét is bármikor nézhetjük - folyamatosan, napi 24 órán keresztül.

A kábeltelevíziós hálózat adatátviteli sebessége nagyságrendekkel nagyobb, mint a telefonvonalé. (A hagyományos telefonvonal átviteli sebessége 33,6 kbps, a bérelt vonalé 64 és 2048 kbps között mozog, a koaxiális kábel adatátviteli sebessége viszont eléri a 8-10 Mbps-t.) A valós letöltési sebességet azonban erősen befolyásolja a hálózat pillanatnyi terheltsége és annak leggyengébb eleme. A hálózatból kimenő vonalak sávszélessége ugyanis általában kisebb, mint a hálózaton belüli adatátviteli sebesség, ennek ellenére a Broadband sebessége még így is messze meghaladja a telefonos modemét.

A UPC széles sávú hálózata és az előfizető számítógépe között egy kábelmodem biztosítja a kapcsolatot. A Broadband szolgáltatáshoz egy IBM-kompatibilis PC-re van szükség a következő paraméterekkel: legalább 16 MB RAM (32 MB javasolt), minimum 70 MB szabad tárterület (200 MB javasolt), egy szabad ISA/PCI bővítőhely az alaplapon, CD-ROM-meghajtó, billentyűzet és egér, egy SVGA grafikus vezérlőkártya (HighColor felbontás ajánlott), multimédiás lehetőségek kihasználásához egy hangkártya is javasolt, valamint Windows operációs rendszer (Windows 9x, 2000, NT 4.0). A szolgáltatás a felsorolt paraméterektől eltérő számítógéppel és operációs rendszerrel is működik, de felhasználói és telepítési támogatást a UPC jelenleg csak az említett konfigurációkhoz és rendszerekhez tud biztosítani.

A különböző igényű felhasználók a következő Broadband szolgáltatási csomagok közül választhatnak: Privát, Profi, Max, SOHO és Business. A Privát havi díja 7000 Ft, a SOHO csomaghoz havi 40 ezerért lehet hozzájutni (áfa nélkül). Az első négy csomag a teljes körű internet-hozzáférés mellett tartalmaz egy kábelmodemet, az e-mailhez 1-5 postafiókot összesen 6-40 MB tárterülettel, 3-20 MB webtárhelyet, a kábelmodem Ethernet-csatlakozási felületén mért 1-15 GB adatforgalmat. A statisztikus sávszélesség 300/64 kbps, a munkaállomások száma rendszerint egy, a SOHO esetében viszont 10-ig terjedhet. Minden egyes munkaállomáshoz 1 darab publikus IP-címet biztosítanak.

A Broadband Business csomag keretében speciális igényű ügyfeleknek testre szabott szolgáltatások megtervezésére és kiépítésére is vállalkozik a UPC. A Broadband-csatlakozás egyszeri díja nettó 20 ezer forint. A szolgáltatás eléréséhez szükséges telepítési feladatokat - a kábelmodem és az Ethernet hálózati csatlakozó beszerelését, a szolgáltatás eléréséhez szükséges szoftverek installációját - a cég munkatársai a helyszínen elvégzik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50