Új linuxos kéziszámítógép

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 8. 13:03
A jelenleg a Las Vegas-i Convention Centerben zajló Consumer Electronics Show keretében mutatják be a kaliforniai Agenda Computing cég új Linux operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépét, az Agenda VR3-at.
A relatíve kedvező, 199 dolláros áron forgalomba kerülő 113 grammos, zsebben is elférő kis számítógép megfelelő teljesítménnyel, sebességgel és adattárolási kapacitással rendelkezik, így képes futtatni a legtöbb, asztali számítógépekre írt alkalmazást is. Az Agenda VR3 nyílt operációs rendszere egyébként kompatibilis a legtöbb PC-s és linuxos alkalmazással.

"Az Agenda Computing felismerte, hogy a különböző digitális és vezeték nélküli technológiák megváltoztathatják a felhasználók hétköznapi kommunikációs és organizációs tevékenységeit" - nyilatkozta Brad LaRonde, az Agenda Computing cég elnöke.

Az új Agenda VR3-as kéziszámítógépek nagy és könnyen olvasható, 160x240 pixeles LCD-kijelzővel rendelkeznek, mely tizenhat szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Az Agenda Computing által írt kézírás-felismerő szoftver segítségével pedig a képernyő bármely részére írhatnak a felhasználók.

A VR3-ban egy 66 MHz-es frekvencián üzemelő 32 bites MIPS processzor dolgozik, mely a cég állítása szerint a konkurens eszközökben használt CPU-knál körülbelül négyszer nagyobb teljesítményre képes, így a felhasználók egyszerre akár több alkalmazást is futtathatnak. A nemsokára elérhető, VR3-hoz csatlakoztatható 56 kbps-os modem segítségével könnyedén csatlakozhatunk bármely internetszolgáltatóhoz, vagy akár faxokat is küldhetünk.

A Linux operációs rendszer a PC-k és az Agendák között könnyű és gyors kapcsolatteremtésre képes. A speciális QuickSync szoftver segítségével az Agenda VR3 egyaránt képes PC-s és linuxos applikációkkal is együttműködni. Az ipari szabványnak megfelelő infravörös port révén az Agendák képesek egymással és más Palm kéziszámítógépekkel is kommunikálni.

Az új Agenda VR3-as kéziszámítógépek 8 MB RAM-mal és 16 MB-os flashmemóriával rendelkeznek. Az Agenda VR3 várhatóan 2001 első negyedévének végén már kapható lesz a kiskereskedelemben.

Kulcsszavak: pda Agenda opsys Linux palmtop

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50