A SuSE tervei a beágyazott rendszerek piacán

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 8. 23:07
Európa vezető Linux disztribúció gyártója a SuSE, nagyobb figyelmet kíván fordítani a jövőben a mobil, és beágyazott rendszerek piacára.
Rendkívül nagy az érdeklődés a kéziszámítógépek - mint például az iPAQ - és más új generációs handheld gépek gyártói körében. A SuSE ezen a ponton kíván betörni a beágyazott rendszerek világába. A SuSE Gmbh. ezen lépésének az ugródeszka szerepét szánja más területek eléréséhez. A források szerint a német cég egyelőre csak keresi a lehetséges partnereket. "Egy erős, megbízható befektető, és egy szilárd üzleti modell, kulcsszerepet tölt be egy ilyen project sikerében. A SuSE a beágyazott rendszerek piacán soha nem volt vezető pozícióban. Mindig csak azt hallották, hogy milyen mérhetetlenül nagy lehetőségek vannak kihasználatlanul ezen a területen, hiszen a trendek változnak, és a nyílt forráskódú szoftverek után is nagy az igény" - mondja Dan Kuznetzky, az IDC szoftverkutató intézményének vezetője, a wireless technológiák, és a kéziszámítógépek elterjedésével kapcsolatban.

A Linux az elmúlt évek alatt óriási sikereket könyvelhetett el, de a desktop-piacon még bizonyítania kell, a beágyazott rendszerek esetében pedig még csak az első szárnypróbálgatásoknak lehetünk tanúi.

A PDA piacot jelenleg a PalmOS, és a Microsoft Pocket PC platformja uralja. Kuznetzky szerint a Linux alternatíva lehet a gyártóknak, mert a vele járó szabad forráskód nagyobb lehetőséget biztosít a fejlesztőknek. Skálázhatósága, és a szerveroldali alkalmazások futtatásának lehetősége még versenyképesebbé teszi. Eddig csak néhány gyártó jött ki Linux alapú kéziszámítógéppel, többek között a Samsung, a 2000 májusában megjelent Yopy-val, bár a Compaq, a HP és az IBM is tervezi a jövőben Linux alapú eszközök megjelentetését. Más Linux disztribútorokkal ellentétben, a SuSE eddig távol tartotta magát a beágyazott eszközökre történő fejlesztésektől. A Caldera a Lieno nevű szoftverével van jelen, és a RedHat is jelentős szeletet tudhat magáénak. A LinuxDevices.com felmérése szerint a SuSE jelenleg a beágyazott piac 9,5%-át birtokolja.

Kulcsszavak: Linux opsys SuSE +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50