A France Télécom tőzsdére viszi az Orange 15 százalékát

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 9. 10:24
A France Télécom tőzsdére viszi leányvállalata, a brit Orange mobilszolgáltató akár 15 százalékát - közölték a francia távközlési vállalatnál hétfőn.
A nagyságra második európai mobilszolgáltató Orange részvényeit a párizsi és a londoni értéktőzsdére vezetik be. A prospektus január végén jelenik meg. Elemzők tavaly nyáron 100-150 milliárd euróra, az év végén 65-70 milliárd euróra becsülték az Orange értékét.

A France Télécom egyidejűleg Orange-részvényekre váltható kötvényeket is kibocsát, a nyilvános részvényértékesítés egyharmadának erejéig. A nyilvános kibocsátás vegyesen szól majd kisbefektetőknek és intézményeknek. Bemutatókörutat Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Olaszországban rendeznek.

A részvény- és kötvénykibocsátás bevételéből a France Télécom részben azt az adósságot fogja finanszírozni, amelyet az Orange 2000. augusztusi megvásárlása miatt vállalt.

Jelenleg az Orange keretében működik a France Télécom Itineris mobilszolgáltatója 14,3 millió előfizetővel, és a brit vállalatnak 9,8 millió előfizetője van Nagy-Britanniában, 3,9 millió Olaszországban, 1,4 millió Belgiumban, 1,1 millió Portugáliában és 1 millió Romániában. Összesen 19 országban van jelen közvetlenül.

Az Orange-ot 1999 végén először a nnémet Mannesmann szerezte meg majd a brit Vodafone-hoz került, amikor a Vodafone tavaly tavasszal ellenséges akcióban felvásárolta a Mannesmannt. Az EU vesenyfelügyelete egyebek között azzal a feltétellel engedélyezte a Mannesmann-Vodafone-egyesülést, hogy megválnak az Orange-tól - így került a cég a France Télécomhoz.

A France Télécom korábban már tőzsdére vitte két másik leányvállalatát is, a Wanadoo internetszolgáltatót és az multinacionális cégeket kiszolgáló Equant távközlési részleget.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14