Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

forrás: Prím Online, 2020. november 24. 12:01

Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója Magyarországon először nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül, melyhez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyújtott szakmai és technológiai segítséget. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokat illetően. 

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú – épp ezért vitathatatlan jelentőségű Varga Róbert egészségügyi innovációja: a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója hazánkban először továbbított elektronikus úton, a Vodafone 5G hálózatán keresztül nagyfelbontású röntgenfelvételt. „A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón (pl. pendrive-on) viszik el a röntgenfelvételt készítő eszköztől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig.  Az újgenerációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet.” – árulta el Varga Róbert, az ötletgazda.

 

 

Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy ún. PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos. A projektjével egyébként TDK-t is nyert hallgató mindezt az Innomed Medical Zrt. eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette és mutatta be a nyilvánosság előtt. „A kórház mint intézmény az egyik legfontosabb, amely a társadalom érdekeit szolgálja, ezért foglalkoztat, hogyan lehetne segíteni a kórházak, az orvosok és a betegek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az 5G technológia megjelenésével e lehetőségek tárháza kibővül. Inkább az adat utazzon, mintsem az orvos!” – mondta Varga Róbert, az ötletgazda. 

 

„A kutató-fejlesztő intézetünk, ahol az alapító mérnökök mellett fiatal munkatársak és egyetemisták is dolgoznak, a jövőhöz vezető utakat keresik. Jelenleg folyamatban lévő legújabb kutatásunk egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, gyors diagnosztikai eszköz, ami mobilitásának köszönhetően akár válságövezetekben is alkalmazható. Mind a mobilitása, mind az egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető. Ez az eszköz egyébként egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amivel egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodperc. Az 5G technológiának a szerepe pedig a felvételkészítés során keletkező, nagyméretű adatmennyiségnek a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg. Ebben a projektben talált egymásra Varga Róbert a Vodafone Magyarország Zrt-vel és az Innomed Medical Zrt-vel.  Mindhárman érdekeltek vagyunk a sikeres megvalósításban.” – mondta Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt elnöke.

 

A Vodafone Magyarország a kezdetek óta élen jár az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésében: a vállalat a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. 2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción, ezzel pedig megkezdődhetett a szolgáltató 5G hálózatának szigetszerű kiépítése, idén októberben pedig bejelentették, hogy közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t, melynek eredményeképp a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás az ügyfelek számára. A szolgáltató célja, hogy az újgenerációs hálózatot földrajzilag minél szélesebb körben elérhetővé tegye annak érdekében, hogy az maximálisan kiszolgálja a társadalom érdekeit.

 

 

„Hiszem, hogy számos iparág digitalizációja képes kamatozni abból a tudásból és tapasztalatból, amely most az újgenerációs 5G hálózatfejlesztéssel válik elérhetővé. Kiemelten fontos számunkra, hogy odaálljunk az olyan kezdeményezések mellé, melyek célja, hogy a technológiát a közjó szolgálatába állítsák, és nagy figyelmet fordítunk az egészségügy digitalizációját támogató megoldásokra. Külön öröm számunkra, amikor azt látjuk, hogy az általunk biztosított új technológiát fiatal tehetségek robbantják be és fordítják a társadalom hasznára. Ezúton is gratulálok Varga Róbertnek az elképesztő munkájáért! ” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.  

 

„Élénken emlékszem az egyeztetések hosszú útjára, amit meg kellett tennünk, hogy az 5G által nyújtott előnyökhöz az egészségügynek, oktatásnak és az iparnak is hozzáférése legyen. A szakmai viták után az NMHH egy olyan frekvenciaértékesítést valósított meg, amely partneri együttműködésre ösztönzi a szolgáltatókat és a technológia alkalmazóit.” – tudtuk meg Aranyosné dr. Börcs Jankától, az NMHH főigazgatójától, aki kifejezte reményét, hogy hamarosan egyre több ilyen együttműködés jön létre, erősítve és közelítve egymáshoz hazánk infokommunikációs és egészségügyi szektorát ezzel pedig – tágabb értelemben – az ország gazdaságát is. A főigazgató szintén gratulált Varga Róbertnek, és egyúttal felidézte: a villamosmérnök hallgató az ebben a témában a múlt héten tartott TDK-előadását az NMHH különdíjjal ismerte el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15