A France Telecom Orange-kibocsátása rossz előjel

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 24. 13:18
A France Telecom hétfőn bejelentett Orange-kibocsátása rossz előjel az európai távközlési piacon. Hiába kínálja minden korábban képzeltnél olcsóbban a részvényeket a francia távközlési társaság, az alapkezelők még mindig fanyalognak, a France Telecom viszont szinte akármilyen áron kénytelen eladni. Más kibocsátók kétszer is meggondolják, mielőtt részvényeket visznek a piacra - mondták londoni elemzők kedden.
A British Telecom a BT Wirelesst szeretné tőzsdére vinni az idén, a Deutsche Telekom a T-Mobile Internazionalból tervez nyilvános kibocsátást, ha és amikor sikerül végre zárni az amerikai VoiceStream megvásárlását. A holland KPN a KPN Mobile kibocsátását tervezte még az első fél évre.

- Nem lesz könnyű ez az év az adósságot vagy részvényt kibocsátó vállalatoknak. Az Orange még a jobbak közé tartozik, és lám, hogy lement az ára - mondta egy skót alapkezelő a Dow Jones hírügynökségnek.

A France Telecom most 11,50-13,50 eurós ársávval kínálja a tavaly szerzett Orange mobilszolgáltató 13-15 százalékát. Ez 55,2-64,8 milliárd euróra értékeli az Orange-ot. Tavaly, az Orange felvásárlása után, a France Telecom 100 milliárd eurós értékelésben bízott. Két héttel ezelőtt a kibocsátás szervezői még 75-87 milliárd eurós értékeléssel indultak nemzetközi bemutatókörútra. Ám a nagy intézményi befektetők, alapkezelők megmondták: ennyinek megfelelő áron nem kell a részvény.

Furcsa helyzet: a France Telecom kénytelen eladni, hogy pénzt szerezzen a tavalyi bevásárlásai - egyebek között az Orange megszerzése - és a harmadik generációs (UMTS) koncessziók miatt keletkezett adósságainak törlesztésére. A France Telecom 60 milliárd euró adóssággal zárta az évet, és március végéig csak a Vodafone-nak 6,7 milliárdot kell törlesztenie az Orange brit részlege fejében. Ám éppen a nagy adósság miatt alacsony a részvény ára.

Az Orange még jó helyzetben van: tíz európai piacon van jelen, csaknem egy ligában játszik a 13 piacon szereplő világelsővel, a Vodafone-nal. Ám a többiek alacsonyabb osztályban vannak: a British Telecom mobilvállalata nyolc, a holland KPN öt, a Deutsche Telekomé négy európai piacon van jelen. Londoni forgalmazók szerint az Orange-hoz képest arányosan 15-20 százalékkal rosszabb értékelést kell elfogadniuk, ha egyáltalán elhatározzák magukat a kibocsátásra valamikor az év során.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14