Internet repülés közben

Tóth Kristóf, 2001. január 24. 23:30
A svéd SAS légitársaság szerdán bejelentette, hogy hamarosan megkezdik annak a rendszernek a tesztelését, melynek segítségével repülőgépeken, az utazás közben is lehetőség nyílik internetezésre. A rádiós összeköttetéssel működő rendszert a Seattle-ben székelő Tenzing Communications fejlesztette ki.
A SAS a világon elsőként kívánja elindítani az új szolgáltatást, melyet a Telia Mobile telepít és működtet majd. A Telia Mobile már rendelkezik némi tapasztalattal a területen, hiszen több reptérre is telepítettek olyan eszközöket, melyek internet-hozzáférést biztosítanak az utazók számára.

Eddig a Telia Mobile készülékeit használva az utasok az út különböző szakaszaiban vehették igénybe a szolgáltatást, de az SAS termék- és szolgáltatásfejlesztési osztályának vezetője, Jan Olson szerint az új technológiának köszönhetően az utasok mind a földön, mind a levegőben internetezhetnek majd. A Telia Mobile eszközeivel a böngészésen kívül természetesen e-mail üzeneteinket is elolvashatjuk majd.

"2001-ben minden SAS-váróban felszereljük a Telia Mobile készülékeit. Később olyan szolgáltatásokat is nyújtunk majd, melyekkel elsősorban az utazók helyzetén szeretnénk könnyíteni" - mondta az InternetNews-nak Jan Olson.

Tény, hogy igen sok kutatás lesz szükséges ahhoz, hogy megvalósulhasson az e-mail és internet-hozzáférés a repülőgépeken. A irányító szervek többször kifejezték már az ilyen rendszerekkel kapcsolatos aggodalmaikat, hiszen egy olyan technikai megoldásra lesz szükség, melyben teljesen elkülönülnek a repülő irányító és kommunikációs rendszerei, illetve az utasok számítógépei.

A SAS az első teszteket 2001-ben végzi majd. A tesztüzem alatt a laptop számítógéppel rendelkező utasok hozzákapcsolódhatnak a repülőgépen elhelyezett internetszerverhez.

A Tenzing Communications szerint az e-mail és a webes hozzáférés pusztán a lehetőségek kis részét képezik, hiszen később, műholdas összeköttetések segítségével akár szélessávú adatkapcsolat is kiépíthető a repülőgépen ülő utasok számítógépével.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50