Már 350 vállalkozás részesült tőkebevonásban a Hiventures portfoliójában

forrás: Prím Online, 2021. február 23. 16:49

Európa egyik legaktívabb befektetőjeként az MFB csoporthoz tartozó Hiventures 2020-ban közel 14 milliárd forint tőkekihelyezést valósított meg, ezzel fennállásának négy éve alatt összesen 38 milliárd forintott folyósított. portfoliójában mára 350 cég található. A tőkebevonásban részesült társaságok a tavalyi évben a krízishelyzet ellenére is jól teljesítettek, mintegy 30 milliárd forint árbevételt termeltek és közel 2000 főnek biztosítanak munkahelyet.

A Hiventures 2017 februárja óta fektet be Magyarországon kezdeti és érettebb fázisú startupokba, bő egy évvel ezelőtt pedig elindította a kkv-kat, majd tavaly a nagyvállalatokat célzó finanszírozási programjait is. Működésének négy éve alatt 350 vállalkozásban és közel 38 milliárd forint értékben emelt tőkét, ezzel termékfejlesztéshez, növekedéshez vagy hazai és nemzetközi piacra lépéshez nyújtott finanszírozást. Inkubációs befektetési programjában eddig 194 induló vállalkozás részesült tőkebevonásban, a magvető, növekedési és KKVPRO programokon keresztül pedig 156 érettebb vállalkozás finanszírozása valósult meg. A teljes portfolió felét ma kezdeti fázisban lévő innovatív vállalkozások alkotják, további 25 százalékuk érettebb, úgynevezett magvető, míg 21 százalékuk nemzetközi terjeszkedés előtt álló növekedési szakaszban működik. Az eltelt négy évben összesen 1051 startup alapító fiatal kapott lehetőséget sikeres vállalkozás felépítésére, alkalmazásukban ma összesen közel 2000 fő áll. A Hiventures KKV-k finanszírozására fókuszáló programjai közel egy éve indultak, de máris 4 százalékát alkotják a tőkebevonásban részesült cégek számának és egyötödét teszik ki a tavalyi évi folyósítási volumennek. 

 

A Hiventures célja, hogy a piacon egyedüliként valamennyi vállalkozói életszakaszban, ötletfázistól egészen a nemzetközi terjeszkedésig biztosítson tőkefinanszírozási programokat a hazai cégek számára, amelyhez szakmai támogatást a Magyar Fejlesztési Bank nyújt. A többlépcsős finanszírozási keretrendszerben már 29 vállalkozásnak sikerült fentebb lépnie. A 15-65 millió forint finanszírozást biztosító inkubációs fázisból 17 cég lépett előre, míg a következő, akár 500 millió forint tőkebefektetést biztosító magvető szakaszból 12 társaság jutott el oda, hogy az akár 1 milliárd forintig terjedő növekedési programba kerüljön. 

 

 

A pandémia és az ezzel járó keresletcsökkenés, valamint a szállítási láncok akadozása mellett is növelték 2020-ban árbevételeiket a Hiventures befektetésben részesült cégek. A növekedést fele arányban ráadásul külpiacokon sikerült elérniük. Míg a nemzetgazdasági növekedésről szóló előrejelzések azt mutatják, hogy a járvány miatt tavaly az export 9 százalékkal esett vissza, a Hiventures portfoliójába tartozó cégek export árbevételüket csak a startup üzletágat tekintve is 55 százalékkal, 3,4 milliárd forintra növelték. A Hiventures által finanszírozott életszakaszban a startupok többsége még fejlesztésekre fordítja erőforrásai jelentős részét, ezért az árbevétel szintjük helyett inkább az abban megfigyelhető dinamika a meghatározó. A startupok árbevételében tapasztalható növekedési ütem a tavalyi krízisekkel teli évben kimondottan jónak mondható, emellett bizonyítja, hogy a hazai innovatív ötletek a világpiacon és válságban is megállják helyüket. 

 

A startupok legnagyobb árbevétellel bíró elitklubjában olyan vállalkozások szerepelnek 2020-ban, mint a JayStack Services Zrt, a Webshippy Magyarország Kft., a Post For Rent, az Adalékmentesen Kft. vagy éppen a StyleHub Ecommerce Kft. Többségük technológiai irányultságú cég, még akkor is, ha más-más szektorokban, például a big data, logisztika, e-kereskedelem, social media vagy a hagyományosabbnak számító élelmiszeripar területén tevékenykednek. A kis- és középvállalkozások árbevétele esetében a legjelentősebb növekedést 2020-ban az EKO Konzervipari Kft., az ipari kések, egyedi gépek, alkatrészek gyártásában jeleskedő Vág-Tech Kft. és az egészséges élelmiszerek kereskedelmével foglalkozó Szafi Products Kft. mutatta.

 

A Hiventures portfoliójában tőkebevonásban részesült vállalkozások eddig 20 milliárd forint értékben jutottak további forráshoz, banki hitel vagy társbefektetők által nyújtott tőkefinanszírozás formájában. Egy-egy projekt esetében a Hiventures akár 30-40-50%-os arányú tőkefinanszírozással is a vállalatok mellett tud állni, ami új lehetőségeket teremt számukra, hiszen nagyobb valószínűséggel nyílik lehetőség például banki hitel igénybevételére is.

 

A kockázati tőkealap-kezelő jelenleg 3200 beérkezett jelentkezést tárgyal, amelyek közül 400-nál is több ügylet van már túl az első körös pozitív döntésen. Közöttük a standard finanszírozási termékek mellett dedikált mentőprogramok találhatóak, amelyekkel a Hiventures a koronavírus által sújtott hazai vállalkozások rendelkezésére áll.

 

Az egyedi, mentő jellegű finanszírozási segítségre történő jelentkezéssel kapcsolatban bővebb információ a Hiventures www.valsagcsomagok.hiventures.hu weboldalán érhető el.

Kulcsszavak: Hiventures MFB csoport

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15