Adattárolás három dimenzióban

Széll Zoltán, 2001. február 1. 09:25
A Lucent Technologies Inc. bejelentette: új vállalatot alapított, a holografikus adattárolás “fogyaszthatóvᔠtételére. A nagy sűrűségű, nagy átviteli sávszélességű technológia fejlesztése jól halad és néhány éven belül nagy szerepet játszik a nagy tömegű adatok tárolásában.
Az új vállalat az InPhase Technologies Longmontban (Colorado) található, közel az adattároló ipar szívéhez. Az új vállalat feladata a holografikus tárolók gyártása és piaci terítése.

A holografikus adattároló technológia nem hasonlítható a mai mágneses tároláshoz. A mágneslemezek 2D-ban tárolják az adatokat, míg a holografikus adattárolók (HDS) három dimenzióban (3D). Az utóbbi a 3D adatok olvasásához optikai komponenseket használ. Ennél a technológiánál az adatokat 3D átlátszó mátrix vagy diffrakciós rács belsejében tárolják. A jelsugár keresztül halad mátrixon, vagy a diffrakciós rácson, fény és árnyék mintát készít, amelyek a bináris kód “1”, illetve “0” értékét reprezentálják, melyeket az optikai érzékelők közvetítenek a felhasználó felé. Az adatok olvasása szintén lézersugárral történik. A holografikus tárolót a Bell Laboratórium Fizikai Kutató Laboratóriumában a holografikus tároló csoport fejlesztette.

Kevin Curtis a fejlesztőcsoport vezetője elmondta, hogy a lézereket eredetileg DVD meghajtókhoz fejlesztették. A HDS tároló adatsűrűsége 300Gb/hüvelyk2, átviteli sávszélessége 1 millió 1 bit széles adatcsatorna használatával sok száz MB/mp.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14